Avenit toamna, anotimpul în care copiii încep şcoala, studenţii facultatea şi agenţii imobiliari tranzacţionarea. Aşa arăta anul 2007.

După o vară cam secetoasă, a sosit toamna; copiii încep şcoala, studenţii facultatea şi agenţii imobiliari sunt nedumeriţi de ce nu mai încep tranzacţionările, dar nu admit sub nicio formă că ne paşte o criză.

Se dezumflă bula imobiliară. Se taie robinetul creditelor. Oamenii nu mai înghit şi nu mai îşi permit gogoşile imobiliarilor. Acesta e scenariul pentru 2008.

Vara aceasta s-a lansat Programul Prima Casă. Dezvoltatorii, proprietarii de locuinţe vechi sunt euforici şi rotunjesc preţurile la 60.000 de euro, acum se dezgheaţă piaţa.

O topeşte canicula! Lasă că statul oferă garanţia pentru aceşti bani! Acum este marea şansă să-şi vândă locuinţele.

Nu contează că acestea sunt încă scumpe. Se lansează târguri imobiliare ce se folosesc de toate artificiile posibile pentru a scăpa de ajustarea preţurilor. Locuri de parcare, mobilă, maşini - toate acestea gratis.

Până şi Prima Casă pare o scamatorie bună. Băncile primesc în braţe programul şi sunt nedumerite de condiţiile impuse de acest program. Unele dintre instituţiile bancare se retrag din acest program.

Se pare că Prima Casă a fost doar o iniţiativă luată în scop electoral ce nu a făcut decât să tulbure evoluţia normală a pieţei, preţ de câteva luni. Programul a fost unul deficitar şi greu accesibil, acesta nu a reuşit să ajute cu nimic piaţa imobiliară.

Astfel, în octombrie toate statisticile arată că preţurile apartamentelor şi-au reluat cursul normal, cel descendent.

Sursa

13 November 2009