Consultantii chestionati de ZF se feresc la ora actuala sa dea verdicte despre cum va arata piata imobiliara in 2015 in conditiile in care la ora actuala piata are mai multe incertitudini decat cifre clare, iar cea mai mare parte a previziunilor facute in 2004 pot starni zambete.

foto:zf.roPolitica, fotbalul si, in ultimii cinci ani, imobiliarele, au fost domeniile la care se pricepea toata lumea. Pentru urmatorii cinci ani insa multi si-au luat gandul de la afacerile cu apartamente sau terenuri. Dar asta nu inseamna ca nu va mai exista dezvoltare imobiliara.

Cum se vedeau imobiliarele de astazi prin paginile Ziarului Financiar din 2004? "Pretul pe metrul patrat la locuinte va ajunge in medie la 700-800 de euro fata de o valoare actuala in jur de 300 de euro".
In ceea ce priveste autostrazile, cele mai multe dintre acestea au ramas in continuare pe hartie, dar speranta moare ultima: inca 800 de kilometri de autostrazi sau centuri ocolitoare ale marilor orase ar putea fi finalizate in urmatorii doi ani, dar experienta ultimilor 20 de ani impune pastrarea unor semne de intrebare in aceasta privinta.

Imobiliarele au fost "sport national" in ultimii cinci ani, iar rezultatele se pot vedea: aproximativ 50 de centre comerciale construite in Bucuresti si in restul oraselor mari din tara, circa 1,3-1,4 milioane de metri patrati de birouri in Bucuresti, un stoc de spatii logistice de 900.000 de metri patrati si in jur de 60.000 de locuinte finalizate anual, dublu fata de perioada anilor 2005.

Pentru urmatorii cinci ani, nimeni nu se mai arunca sa dea cifre, dar consultantii au incercat sa creioneze o parte din tendintele care s-ar putea contura.

Retail: la cumparaturi in centrul vechi

In Capitala nu vor mai fi construite prea multe centre comerciale in urmatoarea perioada. De altfel, in afara Sun Plaza si Cocor, a caror finalizare este programata anul acesta, niciun alt proiect nu se mai afla in constructie. Un centru de interes l-ar putea constitui in urmatoarea perioada centrul vechi al orasului, a carui imagine a inceput sa se schimbe in ultimii ani.

"In 2015 vom avea la nivelul Bucurestiului cinci malluri dominante in interiorul orasului si parcuri de retail la fiecare iesire din oras. Vom avea o zona de high-street mai buna ca acum, prin aportul zonei istorice. In afara Capitalei, fiecare oras mare va avea un mall dominant si un parc de retail important, restul proiectelor fiind cu semn de intrebare", apreciaza Razvan Gheorghe, directorul firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

Vom sta tot la bloc

Unul dintre "visele" romanilor, de a sta la casa la marginea orasului pare inca departe de realizare, desi o serie de dezvoltatori au mizat in ultimii ani pe constructia unor cartiere de vile, al caror acces catre centrul orasului este insa destul de dificil, in timp ce preturile nu sunt la indemana clasei medii.

"Vor fi mai multe proiecte de apartamente decat de vile, iar acestea vor fi in zona semi-centrala, in oras. Nu cred in proiecte grandioase de apartamente in afara orasului deoarece nu se va schimba nimic dramatic in ceea ce priveste infrastructura: cred ca soseaua de centura va fi largita la doua benzi si va fi facuta autostrada spre Brasov, dar nimic altceva", mai spune reprezentantul Cushman & Wakefield.

La ora actuala cele mai multe ansambluri rezidentiale au fost stopate, iar dezvoltatorii nu dau semne ca ar putea incepe constructia in curand. O "lege nescrisa" a constructiilor spune ca 1% din stocul de locuinte ar trebui reinnoit anual, astfel ca in Romania ar trebui construite in jur de 90.000-100.000 de locuinte. Privind si la calitatea a numeroase din cladirile de locuinte din Bucuresti putem spune ca ar fi bine ca "legea" sa fie "promulgata".

Care este realitatea

Preturile apartamentelor au crescut de trei ori si chiar mai mult, dar nimeni nu anticipa varfurile atinse in perioada 2007-2008, cand pretul mediu al apartamentelor vechi din Bucuresti a depasit 2.000 de euro/mp, respectiv o crestere de sapte ori. In prezent, dupa doua scaderi succesive de circa 25% anual, apartamentele vechi au ajuns la circa 1.200 de euro/mp, iar trendul este in continuare de usoara scadere.

Constructiile au crescut mult mai rapid, chiar cu peste 50% in 2007, cand a atins pragul de 11 mld. euro, mult peste nivelul pe care consultantii apreciau ca il va atinge abia in 2010. Anul trecut piata a inregistrat o scadere de la 14,3 la circa 12,1 mld. euro, iar pentru acest an ar putea inregistra o noua scadere.

Piata cimentului a crescut de doua ori mai mult si de doua ori mai repede, astfel ca in 2008 a atins pragul de 900 de milioane de euro. Odata cu criza insa, afacerile in industrie au scazut cu circa 30% anul trecut, iar in 2010 este asteptat un nou declin, de 5-10%.

Sursa

27 January 2010