Piaţa imobiliară din Zalău a fost la fel de afectată de recesiune ca şi cea a altor oraşe din ţară. Dar 2011 a adus îmbunătăţiri: a crescut cererea pentru apartamente, deşi nu pentru cele scumpe. De asemenea, se fac închirieri atât de locuinţe, cât de spaţii comerciale. Cu toate acestea, piaţa terenurilor încă nu şi-a revenit.

22380-zalau_basilica.jpgDacă în ultimii doi-trei ani tranzacţiile au fost destul de rare în peisajul imobiliar din Zalău, la sfârşit de 2011, agenţii imobiliari se declară mulţumimţi de anul ce tocmai a trecut.

„Nu s-a mişcat mai nimic în imobiliare în 2009 şi 2010, astfel că nu aveam mari pretenţii de la 2011. În schimb, anul acesta a adus surprize plăcute. Nu este cazul să înţelegeţi că s-au întâmplat miracole şi că se vând proprietăţi pe bandă rulantă, dar se întâmplă tranzacţii constant, oamenii şi-au depăşit frica. Anul acesta fost mai bun decât 2009 şi 2010 la un loc", declară mulţumit managerul unei agenţii imobiliare din Zalău.

„Situaţia din piaţă este mult mai bună decât anul trecut. Cumpărătorii au reînceput să caute apartamente, dar nu şi loturi de teren. Din fericire, piaţa chiriilor merge foarte bine", spune Mălina Pop, director general al agenţiei Angela Imob.

Apartamentele noi au un preţ mai ridicat, din cauza suprafeţei mai mari

Programul Prima Casă a reuşit, şi în Zalău, să anime piaţa imobiliară. Clienţii care au apelat la această soluţie financiară se declară mulţumiţi, la fel şi proprietarii care şi-au încasat banii, spun consultanţii imobiliari care au asistat astfel de tranzacţii. Programul susţinut de stat nu a avut o influenţă majoră în piaţă, dar a reuşit să o dezmorţească uşor - aproape jumătate dintre cumpărătorii de apartamente folosesc Prima Casă pentru a achita noua locuinţă.

Preţ mediu al apartamentelor:

  • Garsonieră - 13.000 euro
  • Apartament cu două camere - 25.000 euro
  • Apartament cu trei camere - 30.000 euro

„Preţul poate diferi destul de mult în funcţie de multe criterii, dar se pare că îmbunătăţirile contează mai mult în ochii cumpărătorilor. Diferenţa de preţ dintre apartamentele amplasate în centru şi cele de la marginea oraşului este în jur de 10%", explică reprezentantul Angela Imob.

În ultimii ani, s-au construit destul de multe blocuri noi, primite foarte bine de către clienţi. Este mai mare preţul locuinţelor amplasate aici, dar acest lucru se datorează suprafeţei mai generoase. Cu toate acestea, locuitorii din Zalău au cumpărat apartamente noi, iar agenţii imobiliari spun că oamenii aşteaptă noi ansambluri, deoarece anul acesta nu a fost început niciun şantier.

Piaţa terenurilor este, în continuare, îngheţată

Segmentul terenurilor este cel mai slab din întreaga piaţă. Nu numai că nu mai există cerere pentru loturi de teren, dar nu există nici măcar interes, deşi preţul a scăzut cu peste 60% faţă de perioada 2007-2008.

„Anul acesta s-au vândut foarte puţine terenuri, iar acelea au fost achiziţionate numai de către persoane fizice, care doreau să îşi construiască o casă. Vorbim de loturi mici, de circa 500 mp, în oraş, la un preţ de 35-40 euro/mp. Există zone rezidenţiale la periferia Zalăului, zone care s-au dezvoltat în ultimii ani, dar anul acesta nu am primit nicio cerere pentru acest segment. Clienţii doresc terenuri numai în oraş, de preferat cu utilităţi", arată Mălina Pop.

Piaţa chiriilor este echilibrată

Există mulţi potenţiali chiriaşi, spun agenţii imobiliari din Zalău. În ultimele luni se închiriază atât apartamente, cât şi spaţii comerciale. Clienţii sunt, totuşi, destul de atenţi la ce închiriază şi încearcă să negocieze puternic suma lunară pe care o vor plăti.

  • Garsonieră - 80-100 euro/lună
  • Apartament cu două camere - 120-130 euro/lună
  • Apartament cu trei camere - 130-150 euro/lună

„În cazul apartamentelor, cel mai mult contează cum arată - cum este mobilat şi ce îmbunătăţiri i s-au adus. Aceste lucruri sunt mult mai importante decât cartierul în care se localizează, dat fiind că Zalău nu este un oraş mare. Există cazuri în care o locuinţă de la marginea oraşului poate avea o chirie mai mare decât una centrală, dar care nu arată la fel de bine", încheie managerul unei agenţii imobiliare din Zalău.

CITEȘTE ȘI: În Alba Iulia, garsonierele se închiriază de la o zi la alta, dar se vând mai greu


2 December 2011