Reducerea preturilor cu 10,15 sau chiar 20% pentru locuintele noi si vechi nu mai surprinde pe nimeni, dar intrebarea care se pune este pana unde se poate ajunge daca piata imobiliara nu se va debloca in urmatoarea perioada.

Piata imobiliara din Ucraina e in colaps, urmeaza Romania?Un raspuns il putem gasi chiar in regiune, in Ucraina. Dezvoltatorii prezenti in aceasta tara au anuntat deja ca sisteaza lucrarile pentru un numar de 70-80% din proiectele anuntate in Kiev.

In zona limitrofa Capitalei, procentul proiectelor stopate sau chiar anulate depaseste 90%, potrivit declaratiilor facute de reprezentatntii companiilor de profil, citati de agentia de presa Interfax.

Aceste decizii au fost luate in contextul in care bancile comerciale au limitat accesul la finantari atat pentru companiile de constructii, cat si pentru populatie.

Fara credit, populatia nu si-a mai permis sa achizitioneze o locuinta, iar o parte dintre dezvoltatori a ajuns in pragul falimentului dupa ce a ramas cu sute sau chiar mii de apartamente nevandute si cu datorii imense la banci.

Lucrurile se prezinta la fel si in Romania, cele doua piete avand foarte multe lucruri in comun, de la puterea de cumparare a populatiei, pana la numele dezvoltatorilor prezenti.

Desi in Romania nu s-au sistat sau amanat un procent atat de mare de proiecte, numarul dezvoltatorilor care se confrunta cu probleme financiare este totusi considerabil.

Nu mai departe, la inceputul acestei saptamani, de teama sa nu ramana cu locuintele nevandute, Metal House, dezvoltatorul proiectului Monaco Towers, a anuntat reduceri de pana la 35.000 de euro la apartamentele cu doua si trei camere.

Tot atunci, intr-un interviu acordat Business Standard, Alejandro Solano Gallego, directorul general al Hercesa Romania - care dezvolta proiectul rezidential Vivenda, a declarat ca societatea nu isi permite sa lanseze un nou proiect in acest an, avand in vedere conditiile dificile de pe piata.

O dovada in plus ca lucrurile nu merg tocmai bine pentru dezvoltatorii prezenti in Romania este data de scaderea cu 54% a numarului de tranzactii imobiliare realizate in noiembrie 2008, comparativ cu luna similara din anul precedent, potrivit declaratiilor facute de Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Constienti ca o prelungire a blocajului de pe piata imobiliara ar putea atrage dupa sine dezechilibre importante in piata, BNR a hotarat sa relaxeze conditiile de creditare pentru locuintele situate in imobilele noi, in speranta ca va redresa vanzarile, salvand astfel dezvoltatorii imobiliari care se confrunta cu probleme financiare.

Sursa

22 January 2009