0-641-blochc1.jpgTranzactiile imobiliare vor fi cele mai puternice afaceri in urmatorii zece ani in Romania, sustin expertii care au studiat pietele din alte tari foste comuniste.

In Timisoara, preturile proprietatilor vor creste vertiginos in continuare, mai spun expertii imobiliari. Cele mai tranzactionate proprietati, apartamentele, vor cunoaste in continuare cresteri constante ale pretului. Chiar si preturile apartamentelor din blocurile comuniste.   
  
Ana s-a imbogatit in ultimii zece ani
  
Zeci de mii de timisoreni si-au marit foarte mult valoarea averii in ultimii zece ani, majoritatea fara sa realizeze complet cresterea. Principalul motiv il reprezinta cresterea continua a preturilor caselor si apartamentelor. Sa construim un exemplu cu care se pot identifica foarte multi timisoreni.
  
Ana are 50 de ani si a cumparat de la stat apartamentul cu doua camere in care a repartizat-o intreprinderea la care lucra pana in 1989. Pretul in lei nici nu il mai stie.

Cert este ca in 2000, Ana a vrut sa vada cat costa un apartament ca al ei si s-a uitat in Publitim. A constatat ca pretul era intre 10 si 12 mii de marci. In toamna anului 2001, Ana s-a mai uitat o data in Publitim. Pretul apartamentelor ca al ei crescuse la 15 – 16 mii de marci.
  
In ianuarie 2002, marcile au fost inlocuite cu euro, preturile ramanand aceleasi, dar in euro. La un raport de doua marci la un euro in realitate valoarea averii Anei s-a dublat peste noapte.

Va mai creste in anii urmatori. Acum, daca vrea sa vanda, Ana ar putea sa primeasca usor pe apartamentul de doua camere intre 50 si 55 de mii de euro.
  
Nu vor mai creste asa vertiginos
  
Ultimii doi ani sunt marcati de aparitia multor proiecte imobiliare de blocuri noi care ofera preturi aproape egale cu cele din blocurile vechi, comuniste. Petrisor Morar, expert imobiliar, spune ca explozia ofertelor de apartamente noi va mai domoli putin cresterea preturilor apartamentelor vechi dar in niciun caz nu o va stopa.
  
„In urmatorii 20 de ani vor creste constant preturile proprietatilor. In privinta blocurilor, cresterile vor fi mai spectaculoase la apartamentele noi si mai domolite la cele din blocurile vechi. Ca sa facem o comparatie exemplificativa, in perioada in care pretul apartamentelor noi va creste de la 1.000 de euro cat este acum pana la 2.000 de euro metrul patrat, pretul apartamentelor vechi va creste de la 1.000 de euro la 1.200”, explica Morar. Acesta a mai spus ca blocurile vechi vor deveni in timp locuinte de tranzit pentru cei care nu dispun la inceput de drum de multe lichiditati.
  
Va fi cea mai mare afacere
  
Marius Lopata, presedinte ARCO Real Estate, prima agentie imobiliara multinationala care a deschis la Timisoara filiala, spune ca urmatorii 20 de ani vor fi dominati de afacerile imobiliare.

„Imi bazez pozitia pe ce s-a intamplat in restul tarilor comuniste unde avem filiale. Peste tot preturile la imobiliare au crescut constant. In urmatorii 20 de ani, cele mai profitabile afaceri se vor face in zona aceasta. Romania este o tara care a fost prost construita in perioada comunista si care acum incepe un boom pe care nu il banuiti in acest domeniu”, a declarat Lopata.
  
Scump
  
2.000 de euro metrul patrat de garsoniera
  
Garsonierele sunt cele mai scumpe locuinte daca se face o comparatie a pretului pe metru patrat. In oferta Bamboo Imobiliare, pretul unei garsoniere de 25 de metri patrati este de 50.000 de euro, ceea ce inseamna un pret mediu de 2000 de euro pe metrul patrat. Oferta este pentru o garsoniera decomandata, confort 2, la etajul patru dintr-un bloc turn cu zece etaje, din zona Circumvalatiunii.

Sursa

17 July 2007