Preţurile spaţiilor rezidenţiale de pe piaţa americană se apropie rapid de nivelul minim din timpul crizei, înregistrat în 2009. Problemele americanilor par să nu se mai termine. Dolarul a atins ieri cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, iar piaţa imobiliară ameninţă revenirea economică.

17827-1.jpgDupă ce economia americană abia a revenit la creştere, iar rata şomajului a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, piaţa imobiliară dă iar semne de slăbiciune. Preţurile spaţiilor rezidenţiale au înregistrat, în intervalul februarie 2010 - februarie 2011, una dintre cele mai mari scăderi anuale din istorie. Numărul uriaş al locuinţelor ipotecate executate în urma neachitării ratelor au îngheţat practic piaţa construcţiilor. Mai mult, existenţa acestor proprietăţi nevândute şi lipsa cumpărătorilor vor continua să afecteze preţurile, spun analiştii.

Abia la început

„Preţurile spaţiilor rezidenţiale vor continua să încetinească revenirea economică până în momentul în care numărul executărilor ipotecilor va scădea", a explicat Sal Guatieri, economist-senior la BMO Markets, citat de Bloomberg. În medie, preţul locuinţelor a scăzut cu 3,3%, încadrându-se în declinul estimat de analişti (între 2,5 şi 4%). Potrivit indicelui Case-Schiller (realizat de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's), care urmăreşte evoluţia preţurilor locuinţelor, în 19 dintre cele 20 de metropole americane monitorizate, preţurile au scăzut.

În februarie, spaţiile rezidenţiale s-au ieftinit cu 0,2% comparativ cu ianuarie. „Există foarte puţine (sau chiar deloc) veşti bune despre piaţa imobiliară. Indicele care reuneşte preţurile din cele 20 de oraşe arată că piaţa este foarte aproape de o nouă prăbuşire", a declarat David Blitzer, preşedintele comitetului Case-Schiller. Şi autorităţile recunosc problemele cu care se confruntă piaţa imobiliară. „Suntem abia la începutul încercării de a rezolva această încurcătură", a declarat Timothy Geithenr, secretarul Trezoreriei Americane, adăugând că „va trece mult timp" până problema va fi rezolvată.

Dolarul scade abrupt

Moneda americană s-a depreciat semnificativ în raport cu un coş de valute (euro, yenul japonez, dolarul canadian, lira sterlină, coroana suedeză şi francul elveţian). Dolarul a atins ieri cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, marcând, de la începutul anului, o pierdere de aproape 10% faţă de celelalte valute. Analiştii se aşteaptă ca moneda americană să-şi continue declinul şi să atingă minimul istoric, înregistrat în 2008, informează Reuters.

Cursul de ieri al dolarului a fost afectat de neliniştea investitorilor faţă de planurile de stimulare economică ale Rezervei Federale, banca centrală a SUA. În ultimii doi ani, instituţia a tipărit şi a injectat în piaţă aproximativ 75 de miliarde de dolari lunar. În iunie, acest program se va termina, iar economiştii se tem că presiunea exercitată de lipsa acestor lichidităţi ar putea pune în pericol revenirea economică a SUA. Cel mai probabil, Rezerva Federală nu va prelungi programul, însă va menţine dobânda de politică monetară la pragul minim (sub 1%).

Număr-record de ipoteci executate

Aproape 2,9 milioane de locuinţe s-au aflat, anul trecut, într-un stadiu de executare silită, potrivit Realty Trac, companie care monitorizează această piaţă. Băncile nu mai reuşesc să vândă proprietăţile intrate în posesia lor după ce proprietarii nu şi-au mai plătit ratele. În 2010, vânzările înregistrate de acest tip de locuinţe au scăzut cu 31,1%.


Sursa

28 April 2011