România a câştigat foarte mult în ultimii doi ani în ceea ce priveşte nivelul de transparenţă imobiliară. Ţara noastră a fost inclusă, alături de Dubai, Ucraina, China şi India, în categoria de state "semi-transparente" pe domeniul real estate. Acestea sunt rezultatele raportului Global Real Estate Transparency Index 2008, realizat de compania de consultanţă Jones Lang LaSalle în care au fost analizate 82 de state.

Studiul Global Real Estate Transparency Index 2008, realizat la nivel mondial de Jones Lang LaSalle, plasează ţările în cinci categoriii de transparenţă: puternică, transparentă, semi transparentă, transparenţă scăzută şi opacă. Factorii luaţi în considerare sunt lipsa corupţiei, respectul pentru dreptul proprietăţii, mediul legal şi condiţiile pieţei.

Piaţa imobiliară din România a trecut alături de cele din Ucraina, China, Dubai, India de la nivelul de transparenţă scăzută, înregistrat în 2006, la nivelul de semitransparenţă, potrivit raportului din 2008. Şi vecinii noştri bulgari au o piaţă imobiliară semitransparentă, similară cu cele din Croaţia, Estonia, Letonia şi Lituania. În schimb, revăzând rezultatele înregistrate de-a lungul anilor, piaţa americană şi cea australiană rămân printre cele mai transparente din lume. Şi, datorită îmbunătăţitii calităţii serviciilor şi a transparenţei financiare, Canada este plasată pe locul întâi între cele 82 de state analizate.

Următoarele în top sunt Noua Zeelandă, Marea Britanie, Olanda, Franţa, Suedia şi Belgia.

Totuşi, un grad ridicat de transparenţă nu elimină riscul şi nu garantează profituri seminificative, spun reprezentanţii laSalle. Raportul arată că cea mai mare evoluţie a fost înregistrată de ţările emergente, în special cele unde guvernul are în plan atragerea investitorilor străini. Mulţi investitori preferă pieţele mature, deschise şi transparente, precum Marea Britanie, Canada, Olanda sau Hong Kong.

Cu toate acestea, cei mai oportunişti vor lua în considerare şi pieţele mai puţin deschise şi semi-transparente, cum sunt cele din Europa de Est, America Latină şi Sudul Asiei. Ei vor cere însă profituri mai mari pentru a compensa riscurile asociate cu un grad scăzut de transparenţă, spun specialiştii de la Jones Lang LaSalle .

Sursa

15 July 2008