Activitatea din 2010 de pe piaţa imobiliară locală a pus bazele unei reveniri sănătoase, chiar dacă a fost înregistrat un volum tranzacţional mult sub nivelul anilor de boom (2006-2007), arată un comunicat al CB Richard Ellis România.

15760-bun2.jpgSegmentul de birouri a fost unul dintre cele mai active anul acesta, în condiţiile în care chiriaşii au profitat de condiţiile pieţei - rată de neocupare mare, chirii scăzute, gratuităţi şi facilităţi considerabile şi au făcut tot posibilul pentru a-şi maximiza eficienţa în ceea ce priveşte sediul de companie - vizibilitate şi calitate la costuri cât mai mici. Nivelul chiriei prime este de 19,5 euro/lună, însă se observă o presiune descendentă asupra chiriilor nete efective, consideră specialiştii CBRE.

„Pentru 2011 ne aşteptăm la lansarea sau re-lansarea unor proiecte de birouri cu data de deschidere după 2013. Livrările de noi clădiri de birouri în 2011 se anunţă a fi la un nivel minim, de sub 100.000 mp, ceea ce înseamnă o scădere considerabilă faţă de ce s-a înregistrat în 2010 - 330.000 mp de noi spaţii (incluzând şi clădirea Petrom City)", se arată în comunicatul CBRE.

În ceea ce priveşte segmentul de retail, după un 2009 „îngheţat", în 2010 au existat semne de revenire. Astfel, retailerii deja prezenţi pe piaţă caută să se dezvolte, în timp ce branduri noi îşi anunţă intenţia de a intra pe piaţă. Drept urmare, s-a înregistrat o creştere a activităţii de consultanţă şi brokeraj pe acest segment.

În Bucureşti, chiria pentru spaţiile stradale poziţionate central a ajuns la sfârşitul lui 2010 la un nivel de 60-70 euro/mp. Un caz aparte îl reprezintă centrul vechi, o locaţie extrem de dorită de către chiriaşi, unde nivelul chiriei variază între 12 şi 60 euro/mp.

Potrivit comunicatului CBRE, stocul de spaţiu de retail modern din România va creşte la anul cu 230.000 mp prin proiecte precum Palas Iaşi, Maritimo Shopping Center, prima fază a proiectului Colosseum Bucureşti şi extinderea proiectului Băneasa Shopping City. Livrările aşteptate pentru anul viitor sunt la un nivel mai ridicat faţă de cel atins în 2010, de 195.000 mp.

Şi pentru segmentul industrial anul care se va încheia în curând a fost unul încurajator, volumul tranzacţional fiind mult peste cel din 2009. Este de remarcat revenirea tranzacţiilor de vânzare a depozitelor precum şi a terenurilor cu destinaţie industrială. Nivelul chiriei prime este de 4,15 euro/mp. „Pe segmentul industrial preconizăm pentru 2011 extinderea activităţii logistice şi de producţie în oraşe principale precum Ploieşti, Cluj Napoca, Timişioara şi Arad, în timp ce în Bucureşti se vor închiria spaţiile eliberate din cauza crizei sau a restrângerii activităţii. Se va pune mai mult accent pe producţie decât pe logistică", estimează specialiştii CBRE.

Până în prezent, valoarea totală a investiţiilor pe piaţa imobiliară în 2010 a fost de 335 de milioane de euro, cu aproape 47% mai mult faţă de întreg volumul invesţional din 2009. Media tranzacţională anuală pentru ultimii 8 ani este de peste 550 de milioane de euro.


22 December 2010