Faimos punct de întâlniri internaţionale, Helsinki este un oraş important în termeni administrativi, financiari şi culturali, deoarece în jurul acestor domenii îşi construiesc viaţa cei mai mulţi localnici. Oraşul este dominat de multe clădiri înalte şi turnuri de birouri, peisaj ce contrastează cu turlele bisericilor imense.

21161-helsinki_b.jpgCapitala Finlandei, Helsinki, este şi cel mai mare oraş din ţară şi, având peste jumătate de milion de locuitori, este şi cel mai dens populat oraş. Conform datelor oficiale, unul din patru finlandezi locuieşte în oraş, astfel că proprietăţile imobiliare din Finlanda sunt rentabile chiar şi pentru investitorii străini. În contrast cu obiceiul din alte mari oraşe europene, gradul de împroprietărire este ridicat printre locuitorii din Helsinki. Aceştia preferă să locuiască în propriile cămine, nu în locuinţe închiriate, şi datorită faptului că preţul proprietăţilor imobiliare este relativ accesibil, deoarece aproape oricine îşi permite un trai decent.

Cele mai scumpe locuinţe sunt poziţionate în centrul oraşului sau în zonele cu vedere spre mare, acestea fiind în majoritate case unifamiliale. Helsinki este un oraş atractiv şi vibrant, cu o largă ofertă artistică, pe care o explorează atât turiştii, cât şi rezidenţii.

Numărul tranzacţiilor nu depăşeşte 100.000, la nivel naţional

Finlanda este o ţară cu multe păduri şi lacuri: cota de terenuri forestiere este de circa 80%, iar cota de apă este de circa 10% din suprafaţa totală a ţării. Deşi cota de teren construit este de aproximativ 3%, lipsa terenurilor de construcţii este un subiect des discutat.

Cu toate acestea, problema afectează cu adevărat numai zonele urbane în creştere sau zonele metropolitane. Fiind o ţară slab populată, numărul tranzacţiilor la nivel naţional este de până în 100.000 anual.

60% din terenurile finlandeze sunt deţinute de proprietari privaţi, statul deţine 29% (dintre care mare parte este în zona forestieră din nordul Finlandei), 8% din teren este în proprietatea companiilor, iar circa 1% - de municipalităţi şi cler.

Preţ mediu al locuinţelor din Helsinki:
• Apartament central - 6.500 euro/mp
• Apartament semicentral - 3.500 euro/mp

Sursa: Numbeo Cost of Living

Până la sfârşitul anilor '80, existau restricţii pentru străini în ceea ce priveşte achiziţia de proprietăţi imobiliare. Până la acest punct, era interzis prin lege unui proprietar să vândă unui cumpărător din afara ţării. Dar din anii '80, piaţa s-a normalizat gradual, astăzi fiind o piaţă deschisă. Există o singură excepţie, în provincia Åland, cu 20.000 locuitori, unde încă există restricţii de achiziţie chiar şi pentru finlandezi. În ciuda deschiderii pieţei imobiliare şi a faptului că Finlanda este membru al Uniunii Europene, numărul de proprietari din afara ţării a rămas scăzut.

Puţinii clienţi care vin din străinătate pentru a-şi cumpăra o locuinţă în Helsinki sunt în majoritate ruşi, care caută o casă de vacanţă sau o proprietate în care să investească, mai ales pentru a evita taxele din ţara natală. Un alt mic procent îl reprezintă cetăţenii Uniunii Europene, care lucrează în Finlanda. Pe de altă parte, în ultimii ani, a crescut numărul cumpărătorilor indieni sau chinezi, majoritatea angajaţi la Nokia.

Companiile sunt cele care deţin locuinţele oferite spre închiriere

Comparativ cu alte capitale europene, oferta de închirieri din Helsinki este relativ scăzută. În general, apartamentele oferite spre închiriere sunt deţinute de companii specializate în acest domeniu şi nu de persoane fizice. Reprezentanţii acestor firme au o largă marjă de negociere, dar ca regulă, chiriile cerute în centru sunt duble faţă de cele pentru locuinţele din suburbii.

• Apartament cu un dormitor - central: 910 euro/lună; semicentral: 680 euro/lună
• Apartamente cu trei dormitoare - central: 2.300 euro/lună; semicentral: 1.200 euro/lună

Chiriaşii plătesc costuri lunare adiţionale pentru servicii de întreţinere a proprietăţii. Locuinţele închiriate aşezate în suburbii au, de obicei, grădină şi loc de parcare, servicii rar întâlnite la apartamentele localizate central.



24 September 2011