Ultimele trei luni ale lui 2009 confirmă revenirea pieţei imobiliare europene. Potrivit unui raport întocmit de CB Richard Ellis, în17 din 26 de state europene cel de-al patrulea trimestru al anului trecut a înregistrat cea mai mare creştere în 2009.

foto gandul.infoAstfel, piaţa imobiliară europeană a crescut în perioada octombrie-noiembrie la 25,7 miliarde de euro, această valoare fiind cu 42% mai mare faţă de cea din trimestrul precedent.

Este cea mai mare majorare înregistrată de la prăbuşirea Lehman Brothers şi, totodată, o confirmare a faptului că investitorii au început să-şi arate din nou interesul pentru toate pieţele europene.

În total, în 2009 piaţa imobiliară europeană a ajuns la 70 de miliarde de euro, faţă de 121 de miliarde în 2008. În a doua jumătate a anului trecut investiţiile în imobiliare au atins aproape 44 de miliarde de euro, cu 70% mai mult în comparaţie cu primul semestru. Specialiştii CB Richard Ellis se aşteaptă însă ca piaţa europeană de investiţii să continue să crească şi în 2010.

În Franţa şi Germania numărul tranzacţiilor s-a dublat în a doua jumătate a lui 2009. Şi mai bună a fost situaţia înregistrată în Europa Centrală şi de Est, unde creşterea a fost de 231%. Piaţa imobiliară a crescut semnificativ şi în Marea Britanie, Benelux, Italia şi în ţările nordice.

Revenirea pieţei imobiliare a impulsionat şi investiţiile străine. Doar German Open Funds a făcut investiţii în valoare de un miliard de euro în decembrie 2009, prin 13 achiziţii pe mai multe pieţe europene. Sovereign Wealth Funds a încheiat anul trecut una dintre cele mai importante tranzacţii: vinderea şi închirierea turnului HSBC din Londra pentru 860 de milioane de euro către National Pension Service of Korea.

 

 

18 January 2010