Piata imobiliara din Constanta - evolutie si tendinte
Ager Press- 24.07.2006
 

De mai multi ani, o realitate se contureaza tot mai precis in economia romaneasca: dupa Bucuresti, municipiul de malul marii devine cea mai importanta zona economica si de dezvoltare a Romaniei.

Este un fenomen perfect normal, orasele-porturi fiind printre cei mai puternici poli comerciali si financiari, chiar daca nu concentreaza si puterea administrativa a tarii in care se afla: cand spui Olanda, te gandesti in primul rand la Amsterdam, iar Hamburg este cel mai bogat land federal al Germaniei.

In planul dezvoltarii imobiliare constantene, una din cele mai autorizate voci din tara emite chiar o opinie transanta: “Experienta noastra in Constanta a inceput inca din anul 2001, avem deja cinci ani in zona cu strategii concrete de dezvoltare, iar faptul ca suntem prezenti cu proiecte si in alte orase mari ale tarii ne da posibilitatea unei comparatii directe.

De aceea pot spune cu satisfactie ca, dupa Bucuresti, Constanta este numarul unu", spune Dan Ioan Popp, presedintele companiei IMPACT SA, cunoscut dezvoltator imobiliar.

Se naste astfel o serie de intrebari justificate: „Oare Constanta nu are nevoie de o noua identitate, de un nou brand propriu? Nu cumva este obosit acest concept ‚Constanta - oras estival’? Nu ar trebui unite eforturile autoritatilor, ale urbanistilor si investitorilor in a gandi Constanta ca un continuu in timp si spatiu, deschis turismului si completat de alte zone de business, pentru a deveni atractiva in toate sezoanele? O zona policentrica orientata catre afaceri, comert, nu neaparat cele legate strict de turismul estival”...
Incep sa se contureze solutii.

Descriind viziunea administratiei locale si posibilitatile de investitii in aceasta zona, Nicolae Nemirschi, viceprimar al Municipiului Constanta marturiseste: “Gandim intr-un spirit metropolitan, iar in dezvoltarea Municipiului Constanta trebuie tinut seama de doua elemente foarte importante, care vor schimba destinul orasului: autostrada si centura de ocolire.

Municipalitatea considera proiectul de constituire a unei zone metropolitane drept unul prioritar. Deja a fost semnat un acord de colaborare cu cei 14 primari din localitatile-satelit si in prezent se elaboreaza un studiu de oportunitate, care sa releve principalele zone de interventie si totodata sa schiteze strategia de dezvoltare.

Sunt convins ca in cel mult un an, zona metropolitana Constanta va exista si din punct de vedere formal. Din ea fac parte, alaturi de municipiul Constanta, orasele Navodari, Eforie, Ovidiu, Basarabi, Techirghiol si comunele Cumpana, Valul lui Traian, Agigea, Tuzla, Poarta Alba, Corbu, Lumina si Mihail Kogalniceanu”.

 

 

Sursa Ager Press


Ager Press

 

24 July 2006