Cele mai căutate proprietăţi rezidenţiale care se şi tranzacţionează în Alba Iulia sunt apartamentele cu două camere cu preţuri de până în 33.000 euro, iar din segmentul caselor de locuit sau duplexurilor sunt cele cu preţuri până în 60-70.000 euro, cu menţiunea că tranzacţiile de case au loc destul de rar, se arată într-un studiu al companiei de evaluare Darian.

14957-151266-piata1.jpgPreţul mediu al apartamentelor vechi din Municipiul Alba Iulia a cunoscut o uşoară scădere de 0,5% în primul semestru com­pa­rativ cu ultimele şase luni ale lui 2009, acesta fiind de aproximativ 606 euro/mp suprafaţă utilă. Cele mai mari preţuri s-au ­înregistrat în zona Centru şi Cetate, unde un apartament cu o cameră s-a vândut la acelaşi preţ ca în semestrul al doilea al anului trecut, în medie cu 655 euro/mp suprafaţă utilă, în timp ce preţurile cele mai mici s-au înregistrat în zona Ampoi I şi Ampoi II, media fiind aici de aproximativ 545 euro/mp suprafaţă utilă, în scădere cu 1,5% faţă de semestrul anterior.

Cea mai mare scădere de preţuri s-a înregistrat la apartamentele cu trei camere, în timp ce la apartamentele cu o cameră preţurile au rămas neschimbate.

Locuinţe noi

„Investiţiile în blocuri de locuinţe noi lipsesc în continuare, iar o parte din cele care nu au fost finalizate anterior, acum sunt ofertate la vânzare în stadiul de semifinisat. Una dintre soluţiile pe care dezvoltatorii le-au adoptat încă de anul trecut pentru a vinde apartamente semifinisate este cea de montare gratis a tâmplăriei şi finisajelor (gresie, parchet, faianţă, etc.) achiziţionate de cumpărător.", notează raportul Darian.

Apartamente noi

În ceea ce priveşte puţinele apartamentele noi din Alba Iulia, preţul mediu al acestora a cunoscut în prima parte a lui 2010 o scădere de aproximativ 2,5% faţă de semestrul II din 2009, de la 695 euro/mp la 675 euro/mp suprafaţă utilă. Cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat la apartamentele cu trei camere, iar cea mai redusă la apartamentele cu două camere. Apartamentele noi din Alba Iulia au fost în medie cu 12% mai scumpe decât cele vechi.

În ce priveşte chiriile atât pentru apartamentele vechi, cât şi pentru cele noi, acestea s-au menţinut şi în 2010 la nivelul la care se aflau la finele anului 2009.

Piaţa terenurilor

Pe piaţa terenurilor, lucrurile s-au mişcat mai greu. În prima parte a anului cererea a continuat să fie foarte redusă. Ceva tranzacţii au fost, însă foarte rar şi cu terenuri de regulă cu suprafeţe cuprinse între 500-1000 mp.

Piaţa spaţiilor de birouri

„Dacă în anul 2009, deşi sporadic, au avut loc totuşi tranzacţii de spaţii de birouri, în prima parte a anului 2010 nu s-a întâmplat acest lucru. Cu toate acestea, nivelul preţurilor solicitate atât la închi­riere, cât şi la vânzare a rămas acelaşi. În schimb, faţă de semestrul II din 2009 s-a observat o uşoară reducere a cererii şi a gradelor de ocupare.", observă specialiştii Darian.

Cea mai importantă zonă a municipiului, cu cea mai mare densitate de spaţii administrative este zona Centru. În primele luni ale anului, nivelul chiriei se încadra în intervalul 5-6 euro/mp în clădiri destinate exclusiv spaţiilor de birouri şi ajungând până la 8 euro/mp/lună pentru spaţiile administrative destinate birourilor notariale şi de avocatură, amplasate în zone centrale cu vad bun.

În zonele semicentrale şi mediane nivelul chiriei s-a aflat între 4-5 euro/mp/lună.

Piaţa spaţiilor comerciale

Dacă anul trecut numărul de spaţii libere la închiriere era în creştere continuă, în prima parte a anului 2010 situaţia s-a mai stabilizat, spaţiile libere sau eliberate fiind în unele cazuri mai târziu ocupate. Pe această piaţă se observă o tendinţă de stabilizare a preţurilor, nivelul acestora rămânând atât la închiriere, cât şi la vânzare la nivelul sfârşitului anului 2009. Astfel, în zonele centrale şi ultracentrale nivelul chiriei a fost între 10-12 euro/mp, ajungând până la 15 euro/mp în cazul spaţiilor modern amenajate sau a celor destinate sediilor bancare, de asigurări sau magazinelor de telefonie mobilă.

„În zonele semicentrale şi mediane, chiria a fost în intervalul 7-10 euro/mp. În zonele limitrofe sau în zonele comerciale mici de cartier, chiria scade şi sub intervalul minim menţionat anterior.", se mai arată în studiu.


Sursa

10 November 2010