Chiar dacă volumul tranzacţiilor imobiliare din 2010 a fost cu mult sub nivelul anilor de boom, activitatea din acest an de pe piaţa locală a pus bazele unei reveniri sănătoase, apreciază specialiştii de la CB Richard Ellis Romania.

15981-162324-retrospectiva1.jpgPiaţa spaţiilor de birouri a fost una dintre cele mai active anul trecut, cea de retail a dat semne de revenire, iar pentru segmentul industrial anul 2010 a fost încurajator.

Segmentul de birouri

Piaţa spaţiilor de birouri a fost una dintre cele mai active în 2010. Chiriaşii au profitat de condiţiile pieţei (rata de neocupare mare, chirii scăzute, gratuităţi şi facilităţi considerabile) şi au făcut tot posibilul pentru a-şi maximiza eficienţa în ceea ce priveşte sediul de companie - vizibilitate şi calitate la costuri cât mai mici. Nivelul chiriei "prime" este de 19,5 euro/lună, însă se observă o presiune descendentă asupra chiriilor nete efective. „Pentru 2011 ne aşteptăm la lansarea sau relansarea unor proiecte de birouri cu data de deschidere după 2013. Livrările de noi clădiri de birouri în 2011 se anunţă a fi la un nivel minim, de sub 100.000 mp, ceea ce înseamnă o scădere considerabilă faţă de ce s-a înregistrat în 2010 - 330.000 mp de noi spaţii (incluzând şi clădirea Petrom City)", se arată în studiul CB Richard Ellis Romania.

Segmentul retail

După un 2009 destul de "îngheţat", segmentul de retail a dat semne de revenire în 2010. Retailerii deja prezenţi pe piaţă caută să se dezvolte, în timp ce branduri noi îşi anunţă intenţia de a intra pe piaţă. Toate acestea au dus la o creştere a activităţii de consultanţă şi brokeraj pe acest segment, mai aflăm din acelaşi raport. În Capitală, chiria pentru spaţiile stradale poziţionate central a ajuns la sfârşitul anului 2010 la un nivel între 60 şi 70 euro/mp. Un caz aparte îl reprezintă centrul vechi, o zonă extrem de dorită de către chiriaşi. Aici nivelul chiriei variază între 12 şi 60 euro/mp.

„Stocul de spaţiu de retail modern în România va creşte în 2011 cu 230.000 mp prin proiecte precum Palas Iaşi, Maritimo Shopping Center, prima fază a proiectului Colosseum Bucureşti şi extinderea proiectului Băneasa Shopping City. Livrările aşteptate pentru anul viitor sunt la un nivel mai ridicat faţă de nivelul atins în 2010, şi anume 195.000 mp", susţin analiştii CB Richard Ellis Romania.

Segmentul de industrial

2010 a fost un an încurajator pe segmentul de industrial, unde volumul tranzacţional a fost mult peste cel al anului trecut,potrivit CB Richard Ellis. Este de remarcat revenirea tranzacţiilor de vânzare a depozitelor, precum şi a terenurilor cu destinaţie industrială. Nivelul chiriei „prime" este de 4,15 euro/mp.

„Pe segmentul industrial preconizăm pentru 2011 extinderea activităţii logistice şi de producţie în oraşe principale precum Ploieşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Arad, în timp ce în Bucureşti se vor închiria spaţiile eliberate din cauza crizei sau a restrângerii activităţii. Se va pune mai mult accent pe producţie decât pe logistică", estimează analiştii CB Richard Ellis. La nivel investiţional, până în prezent valoarea totală a investiţiilor în produse imobiliare în 2010 a fost de 335 milioane euro, cu aproape 47% mai mult faţă de întreg volumul investiţional din 2009.

Media tranzacţională anuală pentru ultimii opt ani este de peste 550 milioane euro, ceea ce denotă că există premise pentru creşterea volumului investiţional în 2011.


Sursa

12 January 2011