Dallas era unul dintre centrele industriei petroliere americane, însă numele său a devenit faimos pe plan internaţional odată cu apariţia serialului de televiziune cu acelaşi nume, din anii ’80. Cu numeroşi zgârie-nori şi construcţii moderne, Dallas este un oraş sofisticat şi contemporan, cu una dintre cele mai solide pieţe imobiliare din Statele Unite ale Americii.

31766-dallas-skyline.jpgAl treilea oraş ca dimensiuni din statul Texas, Dallas se află abia pe locul nouă între marile oraşe americane. Cu toate acestea, deţine statutul de Oraş Alfa, cu greutate în sistemul economic mondial. În Dallas îşi au sediul central numeroase corporaţii americane, New York şi Houston fiind singurele oraşe americane ce reuşesc să atragă mai multe companii incluse în clasamentul Forbes 500. Cunoscut centru al industriei petroliere, Dallas s-a dezvoltat puternic datorită aurului negru, însă nu a neglijat diversificarea economiei şi a investit şi în alte domenii, precum telecomunicaţii, energie, comerţ, sistemul bancar sau domeniul IT.

  • Dallas a fost fondat în 1841 şi a primit statutul de oraş în 1856, perioadă în care era un centru financiar major al acestei părţi a Americii
  • Oraşul are o populaţie de 1,2 milioane oameni, iar în zona metropolitană locuiesc peste 6,7 milioane persoane
  • Dallas a intrat în atenţia întregii lumi odată cu asasinarea preşedintelui John F. Kennedy şi a devenit faimos pe plan mondial datorită serialului de televiziune din anii ‘80

Dificultăţile economice începute în 2007 au afectat piaţa imobiliară din Dallas, însă Texas nu a fost al fel de puternic lovit precum alte zone ale Statelor Unite. Preţul locuinţelor a scăzut simţitor, dar datorită unei economii puternice şi diversificate, davalorizarea proprietăţilor nu a fost la fel de mare ca în alte oraşe americane. Mai mult, de la începutul lui 2010, preţurile au început să se aprecieze constant, cu câteva procente în fiecare an.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 5.000 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.000 dolari/mp

Denumit de localnici „Big D” (trad: Marele D), la prima vedere, Dallas pare un oraş caracterizat de zgârie-nori, clădiri de sticlă şi centre de birouri. Cu toate acestea, oferta imobiliară este vastă şi diversă – de la studio-uri şi mansarde la penthouse-uri şi duplexuri, de la case cu grădină şi vile pe lac până la conace luxoase şi ferme cu suprafeţe impresionante. Cartierul Preston Hollow este cunoscut pentru proprietăţile impresionante, fiind denumit şi „colţur milionarilor”. Midtown este o zonă cunoscută pentru oferta bogată de apartamente accesibile, în timp ce estul oraşului este o zonă tinerească şi modernă.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.200 dolari/lună; semicentral: 800 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.775 dolari/lună; semicentral: 1.300 dolari/lună

Apartamentele închiriate în regim hotelier sunt o afacere profitabilă în Dallas, datorită numărului ridicat de turişti veniţi în interes de afaceri. Acest segment al pieţei imobiliare este dominat de câteva mari companii, iar cele mai multe astfel de locuinţe sunt grupate în jurul marilor centre de conferinţe, în apropierea zonelor business sau în centrul oraşului. Cele mai multe unităţi sunt mobilate la standarde înalte, cu facilităţi ultra-moderne.

CITEȘTE DESPRE: Brasilia, oraşul-capitală ridicat în urmă cu 50 ani

 

21 septembrie 2013