Incepand cu ianuarie 2010, legislatia romana se schimba astfel incat la fiecare tranzactie imobiliara incheiata va trebui sa existe si un certificat energetic, deoarece fara acest act, contractul de vanzare-cumparare este nul.

Cum va fi influentata piata imobiliara de aceasta noutate legislativa?

Influenta certificatului energetic asupra dinamicii preturilor din piata imobiliara trebuie privita din perspectiva criteriilor de apreciere a unui imobil de catre un potential cumparator.

Astfel, un prim criteriu de apreciere este locatia imobilului (fiind perceputa ca pozitionare geografica a imobilului), un rol important fiind detinut de orientarea si etajul apartamentului, se arata in cea mai recenta analiza Imopedia.ro

Comparativ cu inceputul crizei imobiliare, perioada in care preferintele erau in proportie de aproximativ 5% orientate catre apartamentele noi, in prezent peste 18% dintre cautarile de pe portalul imobiliar Imopedia.ro vizeaza acelasi segment. In perspectiva apropiata, la aceste criterii se va adauga si aprecierea asupra indicelui de confort termic.

Incepand cu ianuarie 2010 va intra in vigoare Legea nr. 372/2005, care presupune obligativitatea existentei unui certificat energetic, la incheierea unei tranzactii imobiliare. Inexistenta certificatului va conduce la anularea contractului de vanzare cumparare.

Din dorinta de a masura impactul impunerii certificatului energetic Imopedia.ro a realizat un sondaj in randul potentialilor cumparatori, rezultatele fiind urmatoarele:

■ 10% dintre respondenti nu tin cont de valoarea energetica a imobilului, punand in schimb pret pe alte criterii de evaluare;
■ 85% dintre respondenti tin cont de valoarea energetica a imobilului (dintre acestia 54% il considera foarte important);
■ 5% dintre respondenti nu cunosc detalii despre certificatul energetic .


Sursa

16 November 2009