Piaţa imobiliară din Cipru pare să se fi stabilizat. Cu toate acestea, economiştii Băncii Centrale din Cipru estimează că în 2010 preţurile locuinţelor vor mai scădea cu patru procente, după ce anul trecut casele s-au ieftinit cu 8%.

sursa foto:http://www.onilari-turism.roIar explicaţia este simplă: deşi atât valoarea caselor, cât şi numărul tranzacţiilor şi cel al autorizaţiilor de construire sunt în creştere, cererea este încă mică. Nici ciprioţii, nici străinii nu se înghesuie să-şi achiziţioneze locuinţe în momentul de faţă.
Potrivit www.propertywire.com, mai mulţi experţi sunt de părere că, fără o nouă infuzie de capital străin, piaţa imobiliară cipriotă nu prea are şanse să îşi revină în 2010. Pe de o parte, de cele mai multe ori casele sunt prea scumpe pentru cumpărătorii locali, iar pe de altă parte investitorii străini preferă să stea deoparte atunci când sunt văd că mijloacele de comunicare în masă se întrec să anunţe că această ţară are încă o mulţime de probleme de rezolvat.
Cele mai recente date ale autorităţilor din Cipru arată că, în luna mai 2010, au fost încheiate 803 contracte de vânzare-cumpărare, acesta fiind cel mai bun rezultat înregistrat din iulie 2009 încoace. Totuşi, cifrele sunt mult sub cele din perioada de vârf a pieţei imobiliare, având în vedere faptul că, per ansamblu, anul acesta numărul tranzacţiilor este cu peste 60% mai mic în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2008.

Cu toate că deocamdată există semne care demonstrează un interes crescând al cumpărătorilor străini, iar numărul contractelor încheiate a crescut cu 7 procente faţă de 2009, cifrele sunt încă mult sub cele din perioada de glorie a pieţei imobiliare cipriote.

Fără doar şi poate, în Nicosia s-au înregistrat cele mai bune rezultate în 2010, căci numărul proprietăţilor cumpărate de străini a crescut cu 92%. Şi în Famagusta anul acesta cifrele arată o creştere de 10%, însă în celelalte oraşe trendul este descendent. Astfel, în Limassol numărul tranzacţiilor încheiate de străini a scăzut cu 6%, în Larnaca cu 4%, iar în Paphos cu 3%.

Datele Serviciului de Statistică din Cipru arată că numărul autorizaţiilor de construire eliberate în martie 2010 a crescut cu 27% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, semn că dezvoltatorii doresc să mărească stocul de imobile. În principal, este vorba despre clăriri rezidenţiale.

 




23 June 2010