Preţurile locuinţelor au scăzut luna trecută în aproape jumătate dintre marile oraşe chineze, după ce oficialii de la Beijing au luat măsuri dure pentru a dezumfla bula imobiliară.

22153-4.jpgPiaţa imobiliară, unul dintre principalele motoare de creştere economică din China, dă tot mai multe semne de prăbuşire. În ciuda protestelor dezvoltatorilor imobiliari, autorităţile de la Beijing continuă cu măsurile dure impuse de la începutul acestui an pentru a descuraja achiziţiile de locuinţe.

În octombrie, în 34 dintre principalele 70 de oraşe chineze, preţurile locuinţelor au scăzut, o rată dublă faţă de cea înregistrată în octombrie.

Încetinirea îngrijorează însă piaţa la nivel mondial, având în vedere faptul că dezvoltatorii chinezi, datorită cererii foarte ridicate, influenţează preţurile materiilor prime folosite în construcţii în întreaga lume.

Încă din 2010, Guvernul de la Beijing a luat măsuri pentru a preveni formarea unei bule imobiliare. Printre altele, executivul a majorat avansul obligatoriu pentru cumpărarea unei locuinţe, a restricţionat numărul de case pe care are dreptul să le deţină un cetăţean şi, încet dar sigur, a sugrumat accesul dezvoltatorilor imobiliari la creditare.

De la începutul acestui an, banca centrală a Chinei a majorat de trei ori dobânda-cheie pentru a descuraja creditarea şi pentru a combate inflaţia. În plus, Guvernul de la Beijing va cheltui 200 de miliarde de dolari în acest an pentru a construi zece milioane de locuinţe sociale. Toate în încercarea de a evita formarea unei bule imobiliare, autorităţile încearcă să-i determine pe chinezi să nu-şi cumpere case.

„Răul nu a trecut pentru dezvoltatorii imobiliari chinezi. Ei trebuie să se pregătească pentru încetinirea vânzărilor şi scăderea preţurilor", au explicat analiştii S&P.

Creşterea dobânzilor i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari să caute alte alternative de finanţare, chiar dacă acestea sunt mai scumpe. Însă, în contextul creşterii riscului asociat cu deteriorarea pieţelor şi perspectiva negativă, chiar şi acestea ar putea deveni, în curând, greu de accesat de către companiile imobiliare.

După ce a limitat numărul de achiziţii imobiliare în câteva dintre cele mai mari pieţe (inclusiv în Shanghai şi Beijing), Guvernul de la Beijing vrea acum să pună oprire scumpirilor din alte regiuni, ajune într-o „stare critică", după cum a declarat premierul Wen Jiabao.

Recentele creşteri de preţuri din sectorul imobiliar i-au făcut pe oficialii chinezi să se teamă de formarea unei bule, urmată inevitabil de o cădere a pieţei, fapt ce ar avea consecinţe grave asupra economiei naţionale.

„Unul dintre punctele-cheie pe care vrem să le controlăm este să-i determinăm pe acei cumpărători care nu au nevoie urgentă de case să amâne achiziţia unei locuinţe", a declarat adjunctul ministrului pentru Locuinţe de la Beijing. Organele de reglementare chineze au luat deja şi alte măsuri în acest sens, printre care majorarea avansului cerut şi diminuarea împrumuturilor acordate pentru achiziţia celei de-a doua case.

Într-o încercare de a-i descuraja pe speculanţi, mai multe oraşe, printre care Shanghai şi Chongquing au impus o taxă pe proprietate pentru a reduce profitul celor care vând o locuinţă.

Creşterea economică de 10,3% din Produsul Intern Brut înregistrată de China în 2010 i-a reconfirmat statutul de cea mai puternică ţară emergentă din lume. Însă apariţia clasei de mijloc şi creşterea salariilor au determinat şi creşteri de preţuri în sectorul imobiliar. Faptul că nu-şi pot permite să-şi cumpere o locuinţă rămâne una dintre principalele nemulţumiri ale chinezilor.

PREA MULTE ÎMPRUMUTURI

În ianuarie, preţul locuinţelor noi a crescut în 68 dintre cele 70 de oraşe monitorizate de Guvernul de la Beijing.

Planul cincinal prezentat de Guvernul de la Beijing la începutul acestui an prevede construirea a 36 de milioane de locuinţe până în 2015. La începutul acestui an, Liu Mingkang, şeful Comisiei de Reglementare Bancară din China, a avertizat băncile să evite să atingă „limita superioară extremă" de creditare, întărind temerile oficialilor că economia naţională este pusă în pericol de numărul tot mai mare de împrumuturi acordate de bănci, potrivit Reuters.

Acesta a dat drept exemplu situaţia cu care băncile s-au confruntat în 2010, când, încă din octombrie, epuizaseră deja toate fondurile alocate pentru împrumuturi.

Luna trecută, cel mai mare dezvoltator imobiliar din China a anunţat că piaţa imobiliază chineză, unul dintre principalii piloni de susţinere a creşterii economice a statului, s-a schimbat radical şi că, foarte curând, preţurile se vor prăbuşi.

Compania China Vanke, cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez după cota de piaţă, estimează că eforturile depuse de Guvernul de la Beijing în ultimul an pentru scăderea preţurilor din sectorul imobiliar au avut un efect mult mai sever decât se aştepta cineva. În 14 dintre cele mai mari oraşe chineze, volumul vânzărilor imobiliare s-a înjumătăţit, au mai anunţat reprezentanţii companiei.

„Putem observa o tendinţă de scădere a vânzărilor, în special în marile oraşe", a declarat Shriley Xiao, vicepreşedinte executiv al China Vanke, citată de „Financial Times". „Preţurile au început să scadă din ce în ce mai mult, astfel că până şi clienţii care îşi permit să-şi cumpere case preferă să aştepte pentru a aştepta preţuri şi mai mici", a continuat aceasta.

În ultimele zile, dezvoltatorii imobiliari din oraşe mari, precum Shanghai, s-au confruntat cu proteste din partea celor care şi-au cumpărat recent case. Aceştia cer rambursarea integrală a banilor după ce agenţiile şi dezvoltatorii imobiliari au început să ofere reduceri semnificative pentru imobile identice doar pentru a convinge potenţialii clienţi.

Un semnal de alarmă pentru sectorul imobiliar chinez a venit şi din partea S&P. Dezvoltatorii chinezi se vor confrunta cu o criză severă a creditării, spun analiştii agenţiei de evaluare financiară S&P. Vânzările au intrat pe un trend descendent, iar dobânzile au crescut au crescut considerabil, punând presiune pe companiile de profil.

Toate acestea în contextul în care Beijingul a luat măsuri extraordinare pentru a-i descuraja pe chinezi să-şi cumpere case. Toate aceste semnale, care arată că economia Chinei este ameninţată de o serie de dezechilibre majore nu vin însă prin surprindere. Numeroşi economişti şi oameni de afaceri au atras în nenumărate rânduri atenţia asupra situaţiei dificile în care China se află, în ciuda unei evoluţii spectaculoase a Produsului Intern Brut naţional.


Sursa

21 November 2011