În 2009, economia românească a înregistrat prima scădere semnificativă din ultimii nouă ani, ajungând de la +8% la -7,1%.

Potrivit studiului „Analiza pieţei imobiliare 2009” efectuat de Darian, anul trecut economia românească s-a prăbuşit din cauza scăderilor înregistrate în două sectoare de importanţă majoră: construcţiile şi comerţul, care au scăzut cu 13,6%, respectiv 11,2% faţă de 2008.

Sute de mii de oameni au intrat în şomaj, şantierele au fost abandonate, iar piaţa materialelor de construcţii aproape că s-a înjumătăţit.

Pe tipuri de construcţii, cea mai mare scădere a volumului de lucrări, de 13,3%, a fost înregistrată de clădirile rezidenţiale. Comparativ cu decembrie 2008, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în decembrie 2009 cu mai bine de 13 procente.

Volumul de lucrări a scăzut cu 40,9% în cazul clădirilor rezidenţiale, cu 16,3% în cazul clădirilor nerezidenţiale, în timp ce construcţiile inginereşti au înregistrat o scădere de doar 0,4%.  În plus, investiţiile în domeniul construcţiilor au scăzut cu 12,6%.

În mod firesc, a urmat o perioadă foarte grea pentru piaţa imobiliară. În 2009, cererea solvabilă de locuinţe, birouri, spaţii comerciale şi terenuri a fost mai slabă ca în anii precedenţi şi mult mai mică decât oferta.

Anul trecut, piaţa imobiliară a înregistrat schimbări notabile: locuinţele s-au ieftinit, a fost lansat programul „Prima casă” şi a fost finalizat cel mai mare mall din România – „Cotroceni Park”.

Conform studiului „Analiza pieţei imobiliare 2009” efectuat de Darian, unul dintre puţinele evenimente pozitive ale lui 2009, din punct de vedere imobiliar, a fost reprezentat de achiziţia proiectului UpGround din Pipera de către fondul de investiţii Deutsche Bank, care a oferit 100 de milioane de euro pentru a cumpăra cea mai mare clădire de birouri finalizată în Bucureşti, cu suprafaţa de 57.000 mp.

 În 2009, numărul de tranzacţii imobiliare a scăzut cu 27% faţă de 2008, iar impozitul colectat pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare a scăzut la jumătate, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor locuinţelor, apartamentele vechi din Bucureşti s-au ieftinit cu până la 39 de procente, în timp ce preţurile celor din Sibiu şi Cluj au scăzut cu 24%. Şi apartamentele noi s-au ieftinit în 2009. Astfel, în Bucureşti scăderea a fost de 27%, în Braşov de 24%, iar în Constanţa de 13%.

Ce se va întâmpla pe piaţa imobiliară în 2010? Ei bine, potrivit studiului „Analiza pieţei imobiliare 2009” efectuat de Darian, abia la finalul acestui an va apărea o rază de speranţă.

Astfel, în 2010 ne putem confrunta cu o stagnare a cererii de locuinţe, iar preţurile nu se vor modifica substanţial. Pe de altă parte, piaţa imobiliară poate fi influenţată anul acesta de mai mulţi factori, precum noua lege a TVA, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2010, prin care ANAF a cerut plata retroactivă a TVA de către persoanele fizice care au derulat tranzacţii imobiliare cu caracter de continuitate din 2002 încoace.

Astfel, este foarte posibil ca multe persoane să se afle în imposibilitate de plată, fapt ce va duce la executarea silită. Iar acest lucru ar putea afecta în mod direct sistemul bancar, din cauza scăderii semnificative a valorii bunurilor folosite ca garanţie pentru credite.

Şi programul „Prima casă” va influenţa piaţa imobiliară în 2010. Însă, spun specialiştii de la Darian, dependenţa României de mediul economic internaţional ar putea constitui principalul risc al pieţei imobiliare în 2010.   


7 May 2010