Preturile s-au stabilizat, iar oamenii cu bani vor sa-si mareasca portofoliul

Inceputul acestui an este caracte­rizat de un interes crescut pentru imobilele de lux, in comparatie cu 2009. Se vorbeste din nou despre tranzactii de peste un milion de euro in sectorul rezidential.

sursa:financiarul.comPrima constatare a specialistilor este ca in Romania nu exista produse imo­bi­liare de lux, in inteles strict. Termi­no­logia „segment de lux" a fost adoptata pen­tru referirea la cele mai bune pro­du­se de pe piata locala, insa nu are le­ga­tura cu vreo standardizare interna­tio­nala. In Occident, aceste imobile ar fi considerate doar „peste medie".

Ruxandra Cleciu, General Ma­nager al companiei imobi­lia­re Neo­casa, spune ca va exista o piata de lux atunci cand statul va construi o infrastructura capabila sa sustina dezvoltarea si va exista o regle­mentare urbanistica foarte coeren­ta. „Un imobil de lux nu reprezinta doar con­struc­tia propriu-zisa sau finisarea, ci si mediul in care este amplasat", a decla­rat Cleciu. Aceasta a dat exemplul Bucure­stiului, care arata „ca dupa bom­bar­da­ment" si a carui infrastruc­tura nu poate asigura un transport civilizat.

Lipsa unei oferte generoase in dome­niul imobilelor de lux a facut ca piata sa fie afectata intr-o masura mai mica, in comparatie cu evolutia generala.

Astfel, in 2009, preturile imobilelor de lux au sca­­zut intre 15% si 35%, in timp ce ale apartamentelor s-au redus cu pana la 50%.

In 2009, clientii care dispuneau de bani gheata sau care aveau acces lejer la cre­dite au stat in expectativa. La ince­putul acestui an se discuta despre bugete de achizitii de pana la 1,5 milioane de euro si au fost semnate si precontracte.

Clienti de fite, doar 10%

In 2010, sunt semne de dezghe­tare a pietei, pentru ca deja au aparut cli­enti in­te­resati nu numai sa-si faca o idee despre piata, ci sa si ne­go­cie­ze, spu­ne Car­men Busi, General Mana­ger al compani­ei As­com, specializata in tranzactii cu imo­bile de lux.

Ruxandra Cleciu afirma ca, in 2009, clientii nici nu ras­pundeau la telefon, asteptand sa mai scada piata, iar acum sunt dispusi sa negocieze preturile de lista. „Din punctul de vedere al intere­su­lui cumparatorilor, 2010 arata mai bine ca 2009", a declarat Ruxandra Cleciu.

Carmen Busi constata ca tendinta este ca preturile sa se stabilizeze. „Criza a afectat piata imobiliara in mod pozitiv - a adus-o la nivelul anului 2005, momen­tul in care a luat-o razna", a afirmat Carmen Busi.




Sursa

26 February 2010