În timp ce piaţa europeană dă semne că şi-ar reveni, în România merge din rău în mai rău. Astfel, în Europa, în cel de-al doilea trimestru al lui 2009, volumele de tranzacţionare s-au stabilizat la 11,97 miliarde de euro, cu 2,5% mai mult faţă de primul trimestru al acestui an.

Piaţa europeană dă semne de stabilitateÎn aceeaşi perioadă, în România volumul de tranzacţionare a ajuns la doar 12 milioane de euro, cu 98% mai puţin faţă de trimestrul al doilea al anului trecut. Acesta este cel mai redus nivel trimestrial înregistrat în ultimii 5 ani şi reflectă blocajul existent pe piaţă.   

În ceea ce priveşte prima jumătate a acestui an, pe pieţele europene volumul de tranzacţionare a fost de 23,6 miliarde de euro, cu 66% mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut.

Asta în timp ce în România scăderea a fost de 92%, volumul tranzacţiilor din perioada ianuarie-iunie 2009 abia ajungând la 62 de milioane de euro.

Piaţa rezidenţială a rămas la valori negative mari, chiriile scăzând în 26 din cele 32 ţări examinate. Şi în România, valoarea chiriilor a scăzut pentru toate segmentele, cea mai mică scădere fiind pentru segmentul industrial. În general, au fost înregistrate scăderi ale valorii chiriilor cuprinse între 10 şi 30%. Cele mai mari scăderi sunt înregistrate în sectorul spaţiilor comerciale de stradă pentru care există o diminuare semnificativă a cererii. Şi pe piaţa rezidenţială au fost înregistrate scăderi ale chiriilor, cu valori cuprinse între 10 - 15%. 

Totuşi, în Europa, ritmul de scădere a chiriilor a încetinit oarecum, valorile în cazul proprietăţilor de calitate superioară înregistrând o scădere de 1,9% pe trimestru - jumătate din pierderea din primele 3 luni ale anului. Cererea din ce în ce mai mare a investitorilor nu este satisfăcută de oferta din ce în ce mai mare - cel puţin de spaţii adecvate.

Singurul lucru atractiv pentru piaţa din România îl poate constitui preţul în scădere al proprietăţilor (randamentele crescute ale proprietăţilor). Cu toate acestea, ţinând cont că există proprietăţi care oferă randamente de 8% pe an în ţări precum Germania sau Anglia, atenţia investitorilor rămâne orientată preponderent spre aceste ţări.

Cu toate acestea, momentul pieţei este construirea şi se aşteaptă o creştere în activitate în a doua jumătate a anului. „Revenirea pieţei imobiliare din România va fi foarte lentă, şi probabil va fi necesară o perioadă de minim 5 ani pentru a mai ajunge la randamentele înregistrate în 2007. Un avantaj major al pieţei imobiliare din România poate fi reprezentat de valoarea scazută a stocului de spaţii existent pentru toate segmentele. 

Odată cu revenirea cererii de spaţii, este posibil să asistăm la o creştere a activităţii de dezvoltare, însă acest lucru nu se va întâmpla înainte de a doua jumătate a anului 2010", afirmă Costel Florea, Directorul Departamentului de Investiţii Cushman & Wakefield România.

 

 

7 August 2009