După doi ani de timpuri grele, există în sfârşit semne de revenire ale pieţelor de birouri din Europa. Însă perspectiva de ansamblu rămâne neuniformă, recuperarea pe diverse pieţe făcându-se la viteze foarte diferite. Aceasta este concluzia ultimului studiu King Sturge referitor la piaţa europeană a spaţiilor de birouri, analiză care include principalele oraşe din Europa.

15480-thumb_443_x_600_15439-claudia-cetatoiu.jpgCâteva pieţe fruntaţe sunt acum caracterizate prin creşterea ritmului de ocupare şi a chiriilor, concomitent cu scăderea stocului de spaţii vacante şi a randamentelor. "În cazul acestor pieţe, legăturile la nivel mondial au constituit motorul în revigorarea incipientă", comentează Andrew Burrell, şeful Biroului de Cercetare de la King Sturge. "În Europa de Vest, unda verde este dată de Londra, Geneva şi Paris, unde afacerile au beneficiat de conexiunile puternice la nivel global, în special în finanţe. În Europa de Est, este cazul economiilor emergente din Rusia şi Turcia, unde revenirea sectorului de birouri a fost cea mai puternică, alimentată de o redresare a exporturilor şi a preţurilor mărfurilor."

În centrul Londrei, se preconizează ca până la finele anului 2010 să continue scăderea cu până la 40% a stocului de spaţii rămase vacante şi dublarea volumului tranzacţiilor de închiriere. Această redresare a ridicat deja nivelul chiriilor spaţiilor de top cu 10%, în timp ce capitala Marii Britanii este practic singurul loc din Europa unde a reînceput dezvoltarea speculativă de spaţii de birouri. Paris şi Geneva vor înregistra o recuperare mai lentă, dar creşterea în aceste centre este de aşteptat să contribuie la resuscitarea tranzacţiilor de închiriere pentru Europa de Vest ca un întreg, pentru prima dată în ultimii trei ani.

În afara acestor zone de interes izolate, perpectiva în restul Europei este incertă. În partea de vest, divizarea economică este profundă, cu recuperare în sud blocată de criza datoriilor din Grecia. Cele mai codaşe pieţe ale spaţiilor de birouri sunt Atena şi Madrid, unde se asteaptă o continuare a crizei şi rămânerea în continuare în starea de alertă. În afară de Moscova şi Istanbul, cererea din Est s-a stabilizat la un nivel scăzut, iar nivelul chiriilor rămâne sub presiune.

Însă primele semnale de redresare nu sunt cel mai bun ghid pentru perspectivele de viitor iar diferenţele de performanţă ar trebui să se uniformizeze ca efect al demarării recuperării în următorii doi ani. O serie de factori va asigura însănătoşirea pieţei chiriaşilor:

·                     Numărul de proiecte noi ce urmează a fi livrate rămâne limitat iar gradul de neocupare este previzionat a se stabiliza în majoritatea pieţelor în cursul anului următor şi pe viitor. În plus, dezvoltarea speculativă este puţin probabil să se reia în curând, în conditiile în care nivelul chiriilor este scăzut, iar băncile încă îşi reconfigurează bilanţurile

·                     Revigorarea economică  este de aşteptat să continue, deşi la rate diferite. Zona euro se va baza pe creşterea PIB-ului în Marea Britanie şi ţările nordice, dublat de plusul de performanţă care va fi adus de economiile emergente din Europa de Est.

·                     În conformitate cu aceasta, anul viitor se aşteaptă creşterea numărului de angajări în spectrul muncii de birou, fapt care va sprijini cererea de spaţii de birouri pe termen mediu şi lung.

Prognozele economice arată că centrele internaţionale importante din partea de vest vor continua să evolueze pozitiv", spune Andrew Burrell. "Impactul global pe care îl are Londra, unde îşi au sediul multe companii multinaţionale, atestă faptul că va deveni cel mai mai mare centru creator de locuri de muncă de birou în următorii cinci ani. Pieţele din Bucureşti, Frankfurt, Paris, Amsterdam, Munchen şi Milano sunt, de asemenea, previzionate să se extindă la rate stabile."

Claudia Cetăţoiu, Senior Consultant în cadrul departamentului de birouri King Sturge, comentează legat de piaţa din România:

"În timp ce anul trecut am asistat la o presiune asupra chiriilor la nivel local, acest lucru a fost în linie cu tendinţele înregistrate în întreaga regiune şi, mai recent, există semne ca acest nivel  să se stabilizeze. Se anticipează că în următoarele 12 luni va continua concentrarea atenţiei pe închirierea spaţiilor vacante cu o piaţă care încă este favorabilă chiriaşilor, deşi raportul de forţe începe să se modifice în favoarea proprietarilor, iar perspectivele pe termen lung pentru Bucureşti rămân foarte pozitive. Este de aşteptat să se înregistreze cea mai mare creştere a ofertei de spaţii de birouri dintre principalele centre europene în următorul deceniu, deşi nivelul actual este relativ scăzut în comparaţie cu restul oraşelor.

- Sfârşit -

Notă către editori:

King Sturge, cu sediul în Londra, sărbătoreşte 250 de ani de activitate în domeniul imobiliar în 2010 şi este în prezent una din primele 10 companii de consultanţă din Europa (42 de sedii în 14 ţări), având o reţea cuprinzătoare de peste 215 de birouri independente şi asociate în 47 de ţări, incluzând Europa Continentală, Asia Pacific şi America de Nord. Peste 3.800 de angajaţi la nivel mondial  lucrează în servicii imobiliare şi complementare în sectorul comercial, incluzând segmentele industrial, birouri, comercial, agrement şi rezidential.

King Sturge şi-a deschis filiala în Bucureşti în anul 2006. Compania oferă o gamă largă de servicii imobiliare incluzând consultanţă în investiţii, intermedierea închirierilor şi vânzărilor, administrarea proprietăţii şi a portofoliului, evaluări şi cercetări de piaţă precum şi management de proiect.

În Europa, King Sturge operează în  majoritatea centrelor economice din Marea Britanie şi principalele oraşe ale Europei Continentale.  În Asia Pacifică, firma are asociaţii în Australia, Indonezia, Malaezia şi Noua Zeelandă. In Americi, King Sturge are parteneriate în Nord, Centru şi Sud, prin intermediul King Sturge CORFAC International şi ChainLinks Retail Advisors.

Prin intermediul unei asocieri cu o companie de administrare a averilor personale, King Sturge este acum prezentă şi în Orientul Mijlociu. Primul sediu va fi înfiinţat în Dubai, concentrându-se pe statele membre ale Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), grup format din Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman şi Qatar.

Pentru informaţii suplimentare vă stau la dispoziţie:

Claudia Cetatoiu, Senior Office Consultant
021 311 54 44
[email protected]                                               

Luiza Chesler, Marketing & PR Coordinator
021 311 54 44
[email protected]

www.kingsturge.ro
twitter.com/kingsturge

 

30 November 2010