Piaţa de evaluare a scăzut în primul semestru al acestui an cu aproximativ 25%, pe seama diminuării evaluărilor de proprietăţi imobiliare pentru garantarea împrumuturilor bancare, sectorul cu cea mai mare pondere în cifra de afaceri a pieţei, iar jucătorii din industrie estimează că piaţa nu va depăşi, la sfârşitul anului, valoarea de 21 mil. euro, adică cu 25% mai puţin decât în 2008.

Piaţa de evaluare, în picaj, din cauza blocajului în creditare"În primul semestru al acestui an, s-a petrecut o mutaţie semnificativă la nivelul pieţei evaluărilor. S-a trecut de la evaluările pentru garantarea împrumuturilor bancare (care au avut o pondere redusă) la evaluările pentru raportări financiare.

În cel mai pesimist caz, uitându-mă pe pieţele internaţionale, văd o scădere de minimum 20% a pieţei până la sfârşitul anului", a declarat pentru Business Standard Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR).

Potrivit acestuia, evaluările imobiliare pentru tranzacţii au fost direct proporţionale cu numărul de deal-uri încheiate în această perioadă, adică foarte redus. "Pentru prima jumătate a anului, piaţa a scăzut cu 25%, procentaj ce ar putea ajunge la 30% până la sfârşitul anului.

Evaluările de proprietăţi imobiliare pentru garantarea împrumuturilor bancare, anul trecut acestea reprezentau circa 60% din cifra de afaceri a pieţei, au scăzut în primul semestru cu 60-70%, singurele evaluări s-au mai făcut pentru reeşalonări de credite", a explicat Adrian Crivii, general managerul Darian, principalul jucător de pe piaţa locală de evaluare.

Cifra de afaceri a Darian s-a redus în prima jumătate a anului cu 10-15%, principalul sector generator de venituri fiind cel al evaluărilor pentru raportări financiare.

Potrivit lui Crivii, numărul de evaluări pe acest segment a crescut, însă valoarea a rămas neschimbată faţă de anul trecut. Nici evaluările pentru împrumuturile acordate prin programul guvernamental "Prima Casă" nu ajută la revigorarea afacerilor, deoarece sumele tran­zacţionate sunt mici.

Sursa

6 August 2009