Dupa ce in acest an stocul spatiilor de birouri din Bucuresti a crescut cu aproape 300.000 mp, pentru anul viitor oferta de spatii este aproape inexistenta, noile proiecte de birouri anuntandu-si finalizarea pentru anul 2012, arata cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

14986-95074_articol.jpgOferta anului 2011 poate fi considerata ca fiind inexistenta si probabil ca va cuprinde doar acele proiecte a caror finalizare nu va avea loc in trimestrul al patrulea din acest an, ci va fi amanata pentru 2011, se arata in raportul consultantului imobiliar.

"Eventuala oferta a anului 2012 include proiecte precum: Hermes Business Campus, Extensa Offices si Novo Park Cladirea G. In ceea ce priveste suprafata ce urmeaza a fi inchiriata in 2011, estimam ca aceasta va fi similara cu aceea a anului 2010, in timp ce chiriile vor inregistra o usoara scadere, cel putin in prima parte a anului urmator", sustin specialistii Jones Lang LaSalle.

37 de tranzactii in noua luni

In primele trei trimeste ale acestui an, pe piata spatiiilor de birouri din Capitala au fost finalizati aproximativ 190.000 mp, stocul modern crescand astfel la 1,70 milioane mp de spatii clasa A si B. Peste 80% din oferta acestui an inscrie in clasa A, potrivit companiei Jones Lang LaSalle.

"Estimam ca sfarsitul de an va aduce un plus de 100.000 mp de spatii de birouri. Cele mai importante proiecte care au anuntat finalizarea pentru sfarsitul anului 2010 sunt: Swan Office Park, Platinum Convention Center, Crystal Tower si Cathedral Plaza. In functie de amplasarea geografica, zona de centru nord, inclusiv zona centrala de afaceri, a contribuit cu 43% la oferta anului 2010, Floreasca - Barbu Vacarescu a inregistrat 30%, in timp ce zona de nord a contribuit cu numai 12%", se mai arata in raportul citat.

In ceea ce priveste activitatea de inchiriere, in primele noua luni au fost inregistrate 37 de tranzactii de inchiriere din care: 9 tranzactii (suprafete mai mari de 2.000 mp) reprezentand 61% din totalul tranzactiilor de inchiriere raportate in trimestrul al treilea, in timp ce 16 tranzactii (suprafete cuprinse intre 1.000 - 2.000 mp) au atras 31% din totalul suprafetei inchiriate.

"In plus, in trimestrul al treilea s-au semnat contracte de reinchiriere, respectiv renegociere, pentru aproximativ 30.000 mp, desi informatii neconfimate sau rapoarte neoficiale sugereaza ca suprafetele pot fi cu mult mai mari. In cel de-al treilea trimestru nu s-a raportat pe piata niciun contract de pre-inchiriere", sublinaza consultantii Jones Lang La Salle.

Mai multe birouri goale

Activitatea crescuta de inchiriere din primele noua luni ale anului a contribuit la scaderea ratei de neocupare, ajungand la 17.3%, iar estimarile pentru perioada urmatoare nu sunt optimiste.

"Avand in vedere spatiile de birouri cu finalizare in trimestrul al patrulea, putem asista la o noua crestere a ratei de neocupare la aproape 20% sau chiar mai mare", au concluzionat specialistii Jones Lang LaSalle.

Jones Lang LaSalle este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara din piata locala, cu o cifra de afaceri de circa 2,32 milioane de euro milioane de euro pentru 2009. La nivel global, compania este prezenta in 60 de tari, avand 180 de birouri.


Sursa

11 November 2010