0-769-46cad0bfef079.jpgLa sfarsitul acestui an, stocul de spatii de birouri din principalele orase din provincie va depasi 320.000 mp, reprezentand o crestere de 150% fata de inceputul anului, ca urmare a extinderii multinationalelor si a dezvoltarii unor companii locale de succes.

"Clujul, Brasovul, Iasiul si Timisoara detin peste 70% din oferta de spatii de birouri existente in provincie, insumand in total peste 320.000 mp cu proiectele care vor fi finalizate in cursul acestui an", au declarat, pentru DailyBusiness, reprezentantii agentiei imobiliare Eurohouse.

In prezent, potrivit datelor din piata, stocul de spatii de birouri din aceste orase este de circa 125.000 mp.

Ponderea birourilor noi va creste, la nivelul intregii tari, cu 5 puncte procentuale in urmatorii doi ani, ajungand la 60% din intregul stoc de spatii de birouri din Romania, in conditiile finalizarii proiectelor anuntate, sunt de parere analistii imobiliari.

In prezent, la nivelul Romaniei aproximativ 45% din intreg stocul de birouri il reprezinta stocul de cladiri vechi, care au fost renovate si inchiriate

Dupa cresterea rapida a cererii de spatii de birouri in Bucuresti, si piata de birouri din provincie inregisteaza o crestere a cererii, potrivit analistilor imobiliari.

"Multe companii se vor extinde in urmatorii ani in provincie sau isi vor reloca anumite departamente, datorita costurilor mai mici pe care le implica plata chiriilor si in contextul in care se constata o crestere economica semnificativa a principalelor orase din tara", sunt de parere reprezentantii Eurohouse.

"Aproximativ 55% din cererea de spatii de birouri provine in principal de la institutii bancare, 22% de la companii de consultanta, 12% de la firmele de IT", a explicat Radu Lucian Adrian, PR si marketing manager al agentiei imobiliare Eurohouse.

Cererea de spatii de birouri in orasele de provincie vine in principal din doua directii: in primul rand de la corporatiile care intra pe piata din Romania si intentioneaza sa-si consolideze pozitia pe piata prin infiintarea de birouri regionale, si in al doilea rand din partea companiilor locale care inregistreaza succes si vor sa opereze din cladiri de bioruri moderne, explica si analistii agentiei imobiliare DTZ Echinox.

"Cererea pentru spatii de birouri din provincie este in continua crestere, datorita expansiunii firmelor multinationale, dar si romanesti pe acesta piata, cat si datorita aplicarii normelor Uniunii Europene care prevad ca activitatea firmelor sa se desfasoare in cladiri de birouri la standarde moderne", au adaugat reprezentantii agentiei imobiliare Eurohouse.

Cladirile noi din provincie se dezvolta cu precadere in centrul oraselor

Oferta de spatii de birouri din Brasov consta in mare parte din spatii renovate in apartamente sau vile, cladirile de birouri noi fiind dezvoltate, din cauza lipsei terenurilor din oras, cu precadere in Centrul Nou al orasului, potrivit consultantilor DTZ.

In Brasov sunt disponibili aproximativ 35.000 mp cu o chirie medie anuala de 8 - 15 euro/mp si cu un grad de ocupare de 90%, explica reprezentantii Eurohouse

Si in Timisoara majoritatea imobilelor de birouri se afla in centrul orasului.

Stocul spatiilor de birouri din Timisoara se ridica in prezent la aproximativ 40.000 de metri patrati, majoritatea imobilelor fiind concentrate in zona centrala a orasului, Zona Cetate, cu un grad de ocupare de aproximativ 95%, iar chiriile nu au crescut spectaculos fata de anul 2005, aceasta insemnand intre 5% si 12%.

Clujul totalizeaza un stoc de 100.000 mp la o valoare de inchiriere cuprinsa intre 11- 13 euro/mp, inregistrand o rata de ocupare de aproximativ 90%.

Iasiul dispune de un stoc de birouri noi de 50.000 mp, aproximativ 55% din totalul ofertelor existente pe piata, cu o rata de ocupare cuprinsa intre 75% - 80%. Chiria medie lunara este cuprinsa intre 7 si 15 euro/mp.

Si in alte orase din provincie incepe insa sa se dezvolte piata de birouri.

In ceea ce priveste Sibiul, 40% din spatiile de birouri existente sunt in cladiri noi, alte 40 de procente in cladiri renovate si 20% in cladiri vechi, explica analistii DTZ.

Chiriile in Sibiu se situeaza intre 20-25 euro metrul patrat pe luna pentru birouri clasa A si 10-12 euro metrul patrat pe luna pentru cladirile clasa B, in timp ce pretul de vanzare se situeaza intre 1.600-2.000 euro metrul patrat, a explicat Daniel Negrea, directorul agentiei imobiliare sibiene Immoland.

"Chiriile pentru spatiile de birouri amplasate in apartamente sau vile se situeaza la circa 5 euro metrul patrat", a precizat Negrea.

Sursa

27 August 2007