ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Piata creditului ipotecar nu creste conform prognozei 
    

Revista CAPITAL - 10.06.2004

                Soldul creditelor ipotecare va ajunge in 2004 la aproximativ 900 de milioane de euro

           Pretul locuintelor, normele BNR, dobanzile mari si inexistenta legislatiei necesare pentru emisiunea de obligatiuni ipotecare au generat incetinirea ritmului de crestere a creditelor ipotecare/imobiliare. Casa, dulce casa! Cererea pentru achizitionarea de locuinte exista, iar bancherii si principalii actori din piata imobiliara asteapta in continuare o crestere a acestei piete, chiar daca la un nivel moderat.

          O parte importanta din necesarul de locuinte se realizeaza prin credit imobiliar sau ipotecar. Este principalul motiv pentru care, la sfarsitul anului trecut, piata s-a imbogatit cu societati specializate in acordarea de credite ipotecare. 2004 a adus in atentia publicului interesat si o banca specializata in acordarea de credite ipotecare, iar tot mai multe banci au inceput sa lanseze acest produs. Cu toate acestea, la jumatatea anului, bancherii se vad nevoiti sa-si recalculeze vanzarile preconizate pentru acest an.

         Dupa cum explica Ana Cernat, director executiv credite la Domenia Credit, anul trecut s-au facut previziuni de crestere a volumului creditelor ipotecare/imobiliare cu 500 de milioane de euro. "Se pare ca am fost prea optimisti cand am gandit acest volum al vanzarilor. Dupa toate probabilitatile, in acest an se va atinge un maximum de 400 de milioane de euro, plasamente ale actorilor specializati pe piata creditului ipotecar/imobiliar."

        Prohibitia la credite a fost cauzata in primul rand de cresterea exacerbata a preturilor la locuintele vechi, apartamentele existente pe piata imobiliara la ora actuala ajungand practic la acelasi nivel cu costurile unui metru patrat nou construit. Un alt motiv a fost dat de introducerea normelor minime de creditare de catre BNR. Chiar daca impactul acestora a fost partial, cumulat cu cresterea de peste 30% a pretului locuintelor, ele au pus semnul interzis in fata celor care aveau de gand sa-si achizitioneze in acest an o casa pe credit.

         Bancile au incercat sa contracareze efectele acestor norme prin lungirea perioadei de creditare, prin reducerea avansului si, mai nou, prin incheierea de parteneriate, menite sa promoveze mai intens creditele ipotecare acordate de banci. Misu Negritoiu, vicepresedinte al ING Bank, considera ca aceasta incetinire a ritmului de acordare a creditelor ipotecare in primul trimestru se datoreaza si evolutiei dobanzilor la creditele in lei, resursele in lei fiind mult mai disponibile pentru banci decat cele in valuta, preferate de populatie.

          Intarzierea aparitiei legii securizarii contractelor de credit ipotecar si a legii emisiunii de obligatiuni ipotecare (aflate in stadiu de proiecte) duce la stoparea ritmului de refinantare a societatilor de credit ipotecar pe aceste cai, este de parere si Iosif Pop, presedinte Imofinance si reprezentantii BRD Groupe Soci

10 June 2004