Sub presiunea implementării noilor norme BNR, clienţii bancari s-au orientat cu precădere spre creditele în euro înainte ca avansul să se dubleze. Astfel, în luna ianuarie, numărul celor care au contractat asemenea credite a crescut, în timp ce numărul celor care au ales creditarea în lei a scăzut.

23613-credite.jpgNumărul creditelor în lei a scăzut atât de tare încât a destabilizat întreaga piaţă a creditelor. Astfel, în luna ianuarie, numărul celor care s-au finanţat în monedă naţională a scăzut cu 1,6% faţă de luna decembrie. În acelaşi timp, numărul celor care au contractat credite în euro a crescut cu 0,3%. Per total, piaţa a scăzut cu 0,6%, în valoare reală.

Încetinire, pentru programul Prima Casă

Programul Prima Casă a avut o evoluţie lentă în luna ianuarie a acestui an. Totuşi, nici bancherii, nici vânzătorii de locuinţe nu sunt surprinşi de această situaţie. Sezonalitatea este cunoscută în acest domeniu, iar luna ianuarie este prin obişnuinţă definiţie una îngheţată. Iar scăderea de 0,2% nu a fost catalogată drept îngrijorătoare.

Depozitele, preferate în lei

Spre deosebire de cazul creditelor, la depozite, clienţii au preferat să economisească în monedă naţională. Această preferinţă este uşor explicabilă, în condiţiile în care dobânzile sunt mai mari la depozitele în lei. Astfel, depozitele în lei ale populaţiei au crescut cu 2,4%, în timp ce depozitele în euro au crescut cu 0,4%, valoarea lor ajungând la 9,3 miliarde euro.

De cealaltă parte, depozitele în lei firmelor au scăzut în luna ianuarie, cu 0,1%, până la 12 miliarde euro, în timp ce depozitele în valută au scăzut cu 4,5%, ajungând la 4,8 miliarde euro.

Per total, depozitele constituite atât de firme cât şi de populaţie au avansat cu 0,4 % la 188,1 miliarde lei (echivalentul a 43,7 miliarde euro).

CITEŞTE ŞI: Se termină banii pentru Prima Casă. BCR mai are fonduri doar pentru câteva luni

28 February 2012