0-1318-b0b73a7353f85fcc2b9a2b7694608797.jpg Piaţa creditelor ipotecare a crescut anual cu până la 75 de procente. Relaxarea condiţiilor de împrumut şi creşterea veniturilor populaţiei vor menţine această tendinţă şi pe parcursul următoarelor luni, susţin analiştii imobiliari, care cred că până în 2009 piaţa ar putea atinge un nivel de 8 miliarde de euro.

Cu un ritm anual de creştere de până la 75%, piaţa creditelor ipotecare din România nu reprezintă decât 3,4% din Produlul Intern Brut. Nivelul este extrem de mic faţă de cel al statelor dezvoltate din Europa, unde împrumuturile pentru case au o pondere de 50% din PIB.

Potrivit studiilor de piaţă, doar 5% din bucureşteni pot obţine împrumuturi de peste 100.000 de euro cu un grad de îndatorare de 30%. Chiar şi aşa, analiştii imobiliari sunt încrezători că până în 2009, creditele ipotecare contractate în ţara noastră vor ajunge la 8 miliarde de euro. Băncile au început deja să ofere pachete adaptate nevoilor populaţiei, dar mai ales puterii lor de îndatorare.

Deşi unele dintre ele au renunţat la avansul de 25%, puţini sunt cei care se califică.

Printre soluţiile analizate în prezent se numără creditele de 50-60 de ani şi acordarea unui grad de îndatorare de până la 70% din venituri. Chiar dacă băncile încearcă să fie mai flexibile, mulţi dezvoltatori mai ţin încă la avansul de minim 10% din valoarea imobilului. Cel mai adesea ei solicită o plată etapizată a locuinţei, tocmai pentru a-şi asigura un flux continuu al veniturilor.Prima plata pe care trebuie să o faceţi este comisionul de rezervare. Developerii cer cel mai adesea între 1.000 şi 10.000 de euro, plus TVA. Deşi sumele sunt considerabile, ele se scad în general din avans la semnarea precontractului. Nu e indicat să vă răzgândit, deoarece riscaţi să pierdeţi jumătate din bani.

Relaxarea condiţiilor de creditare i-a făcut şi de dezvoltatorii imobiliari să îşi regândescă ofertele. Ei au introdus sisteme de plăţi în rate lunare ori trimestriale, au început să acorde discounturi consistenente la achiziţie ori diferite pachete de finisaje la preţuri promoţionale. De asemenea, mulţi developeri au încheiat acorduri cu bănci finanţatoare pentru a uşura procesul de achiziţie al clienţilor lor.

Sursa

25 April 2008