C:\WINDOWS\Desktop\RUN-B.I\w37\info_run_ziual_2708.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Piata creditelor imobiliare se apropie de un miliard de euro

ZIUA -  08.11.2004

      Piata romaneasca a creditelor imobiliare este una foarte dinamica avand in vedere ca a depasit valoarea de 920 de milioane de euro, a aratat, la sfarsitul saptamanii trecute, vicepresedintele executiv al Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu, in cadrul seminarului EU - COFILE, organizat de Alpha Bank, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Asociatia Romana a Bancilor (ARB). Bucurestiul detine cea mai semnificativa pondere a creditelor imobiliare, cu un procent de 33-35% din totalul acestor tranzactii.

      Potrivit lui Sergiu Oprescu, in primul semestru din acest an, finantarea imobiliara a ajuns la 3% din PIB (1,53 miliarde de euro), in timp ce activele totale din sistemul bancar reprezentau 17,7 miliarde de euro. In acest context, vicepresedintele executiv al Alpha Bank Romania a apreciat ca, pana in 2007, valoarea creditului ipotecar si imobiliar acordat populatiei ar putea sa ajunga la 2,2 miliarde de euro. Un studiu al Business Monitor Intelligence, citat de Oprescu, arata ca in Romania exista 8 milioane unitati locative si se estimeaza ca numarul de unitati locative tranzactionate pe piata va creste cu 30% in fiecare an.

      In premiera, Sergiu Oprescu a avansat posibilitatea ca in viitor contractorii actuali de credite imobiliare sa poata beneficia de o suplimentare a sumelor imprumutate, proportional cu cresterea valorii de piata a imobilelor care au facut obiectul unui contract la o valoare initiala mai mica. Potrivit evolutiilor pietei, de aliniere a preturilor la nivelul zonei euro, este de asteptat ca si preturile terenurilor si cladirilor in Romania sa creasca treptat.

 

8 noiembrie 2004