Piata condominiurilor ramane exploziva




Curierul National - 01.08.2006
 

Ritmul dezvoltarii industriei ramane alert pe continentul nord-american, in ciuda previziunilor sumbre ale analistilor imobiliari. In Romania, piata condominiurilor este putin dezvoltata

Industria condominiurilor a explodat in Canada ultimilor ani cu mii de unitati dezvoltate. Epicentrul acestei explozii se afla la Toronto, unde condominiurile reprezinta cel mai puternic si mai dinamic segment de pe piata imobiliara. Cu 17.000 de noi condominiuri vandute in 2005, dublu fata de Miami, care cu 7.500 de unitati se plaseaza pe locul al doilea, Toronto reprezinta cea mai mare piata din America de Nord. Este un record absolut atat pe continentul american, cat si in intreaga lume.
Economistii au apreciat piata de condominiuri moarta de mai multe ori in ultimul an, dar aceasta are in continuare succes. Lucru uimitor atat pentru agenti, cat si pentru investitori, avand in vedere oferta din ce in ce mai mare. Sceptici, economistii incearca sa calmeze apele sustinand ca atunci cand totul merge pe o linie ascendenta, de obicei finalul asteptat este unul nefericit si cu cat se inregistreaza mai multe vanzari si preturile se apreciaza, cu atat piata se va redresa. Faptul ca Toronto este cea mai fierbinte piata la ora actuala din America de Nord este un lucru imbucurator pentru agentii de real estate. Situatia se afla la polul opus in cazul potentialilor investitori.

44% din piata locuintelor

Desi economistii au prognozat o stagnare a pietei s-a intamplat exact opusul. Intrebarea este: se afla piata din Toronto intr-un nou domeniu unde vanzarile de condominiuri vor ramane la un nivel inalt? Unele studii par sa indice acest lucru. Ultimul raport al Asociatiei Constructorilor de Locuinte din Toronto apreciaza ca vanzarile de condominiuri din aprilie au reprezentat 44% din totalul unitatilor noi vandute pe piata imobiliara, depasind considerabil media de 25%. "Credem ca acesta este doar inceputul", a declarat dupa zece ani pe piata speculatiilor, presedintele Asociatiei, Desi Auciello, pentru Toronto Star.

Comision de 5%

Majoritatea economistilor nu aproba aceasta pognoza, afirmand in continuare ca piata condominiurilor este deosebit de vulnerabila. Exista deja semne care indica faptul ca dezvoltatorii se asigura impotriva riscurilor, unul dintre ele fiind comisioanele peste media pietei oferite agentilor. De exemplu, dezvoltatorul unui ansamblu de lux din centrul metropolei, ofera agentului 5% comision (fata de cel standard de 2,5, maximum 3%) pentru fiecare vanzare. Pentru vanzarea unui penthouse dintr-un ansamblu situat in apropierea lacurilor sau parcurilor, agentul primeste in saptamana urmatoare vanzarii un comision de 4,5%.

3.000 de condominiuri peste cerere

Pana la sfarsitul acestui an se estimeaza ca 14.700 de unitati vor fi terminate si gata pentru a fi ocupate. Din acestea se asteapa ca 14.000 sa fie ocupate pana in 2007. Efectele lansarii unui numar din ce in ce mai mare de condominiuri nu se vor vedea pana anul viitor, cand unii economisti au avertizat ca exista un risc foarte mare ca piata sa se aglomereze. Chiar daca se pastreaza vechiul procent de 25%, numarul condominiurilor vandute nu vor fi suportate din punct de vedere demografic. Conform companiei de cercetare Clayton Research, in fiecare an piata imobiliarelor va livra un numar de 3.000 de condominiuri peste cerere in urmatorii cativa ani.
Cand investitorii nu isi pot vinde unitatile, au tendinta sa se debaraseze de ele. Cel putin acesta este trendul. Pana acum, mult anticipata redresare nu a fost materializata, iar analistii nu au fost niciodata mai siguri ca piata inca are picioare.
Cu toate acestea economistii sunt constienti de piata mereu in schimbare, fapt subliniat de diferenta dintre pretul condominiurilor vechi si noi, care este in continua crestere, de la 50 la 100 de dolari pe metru patrat. Atat timp cat piata va continua sa fie energica, proiectele aflate in faza de preconstructie nu vor putea oferi pretul de azi.
Acesta va fi stabilit de incercarea dezvoltatorilor de a ocupa o pozitie cat mai inalta pe piata. Dar, daca pretul estorca si speculatorii nu distrug piata, exista un potential factor ce poate face lucrurile acestea: costurile mari de constructie.

Citeste articolul integral in Curierul National


Diana Drinceanu
Curierul National
 

1 August 2006