Cererea de locuinţe, atât pe segmentul celor noi, cât şi pe segmentul celor vechi a înregistrat o scădere pe fondul reducerii puterii de cumpărare. Cei care totuşi au avut nevoie de o locuinţă, s-au îndreptat către creditele Prima Casă, poate şi pentru că programul social al guvernanţilor ar putea sfârşi anul viitor.

22823-imobiliare_43490800.jpgPreţurile au urmat trendul descendent pe careau intrat încă de la instalarea crizei, însă procentele înregistrate în 2011 nu au mai fost la fel de spectaculoase precum cele înregistrate cu doi ani în urmă. Indicii portalurilor care monitorizează preţurile cerute de vânzători au arătat fluctuaţii de preţuri, când în minus, când în plus, indicând o uşoară stabilizare. Chiar şi-aşa, proprietarii nevoiţi să vândă sunt dispuşi să reducă cu până la 15% din preţ, în urma negocierilor.

Totuşi, datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară la zece luni au arătat că numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut cu 54.327 faţă de 526.558 tranzacţii imobiliare înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Însă nici anul 2012 nu se arată unul mai strălucit. Reducerea cererii şi creşterea ofertei va face ca preţurile să continuie să alunece pe panta descendentă pe care au intrat.

„Estimăm o creştere a ofertei de locuinţe şi o scădere a cererii de locuinţe, ceea ce va conduce nu numai la continuarea, ci şi la accentuarea tendinţei de scădere a preţurilor pe piaţa locuinţelor. Mai mult, noile norme de creditare vor determina o diminuare a accesibilităţii la credite ipotecare şi vor avea o influenţă negativă atât asupra numărului de tranzacţii, în sensul reducerii acestuia, cât şi asupra preţurilor la care se vând locuinţele. Coroborate cu influenţele negative din afara ţării, în special din zonele în care sunt situate băncile-mamă ce operează pe piaţa românească, este foarte posibil ca preţurile locuinţelor ar putea să scadă în continuare, mai ales dacă ţinem cont şi de creşterea ofertei ca urmare a executarilor silite (a "creditelor problemă") din sectorul bancar, executări ce se vor accentua anul viitor pentru a răspunde normelor de prudenţialitate cerute de BNR", a declarat pentru MONEY.ro, Cătălin Scripcaru, peşedintele reţelei imobiliare Century 21.

Dacă va fi sau nu vorba de o revenire a pieţei locuinţelor, acest lucru se va întâmpla doar după ce preţurile vor mai suferi câteva corecţii.

„E posibil ca în 2012 piaţa locuinţelor vechi să îşi revină, dar după ce va mai scădea. Scăderea nu va fi mai mare de o cifră. Piaţa e destul de jos acum, iar tranzacţiile prim Prima Casă nu sunt singurele care se fac. Sigur, e un program bun, pentru că este disponibil pentru cei care doresc să-şi cumpere o casă şi au un venit mai mic. Dar mai sunt şi tranzacţii care se realizează cu credite ipotecare. Acum suntem în apropierea Sărbătorilor după care vine o perioadă de stagnare, iar dacă luăm un orizont scurt, piaţa o să mai coboare şi în următoarele şase luni", a declarat recent pentru MONEY.ro, Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania.

De câteva studii încoace, Jones Lang LaSalle atrage atenţia că dezvoltatorii cu apartamentele goale şi nevândute de ceva timp, ar trebui să reducă din preţuri. Unul dintre motive: noi proiecte îşi vor face apariţia, proiecte care sunt construite cu bani mai puţini, şi deci, mai ieftine. Şi asta pentru că faţă de anii în care bula imobiliară creştea de la o zi la alta, acum preţurile de construcţie sunt mai mici 20-40%, în funcţie de tipul de locuinţe construite. Atunci, presaţi de datoriile către bănci, dezvolatorii vor aplica o corecţie a preţurilor de listă.

Sunt însă şi dezvoltatori care vor debloca anul viitor investiţii în ansambluri de locuinţe, anunţate încă din 2006 şi 2007, care nu şi-au împachetat jucăriile şi au plecat, aşa cum au făcut mulţi investitori. Cei care au rămas încă pe baricade vor scoate pe piaţă locuinţe pentru buzunarul românului. Rămâne însă de văzut câţi dintre aceştia vor rezista noilor condiţii, într-o piaţă a cumpărătorului.


Sursa

30 December 2011