Petrolul rămâne una dintre afacerile vitale ale momentului, dar întrebările despre cât mai durează dominația petrolieră sunt întărite de acțiunile celor mai mari oameni de afaceri din domeniu. Aceștia au început să achiziționeze exact afacerile care ar putea să îi scoată pe linia moartă, după încetățenirea unor metode alternative de alimentare cu energie. Tot mai multe grupuri petroliere anunță preluarea unor fabrici care produc tehnologii de motorizare a mașinilor electrice.

40199-energie_verde.jpgÎn următorii doi ani, numărul mașinilor electrice vândute ar trebui să crescă într-un ritm spectaculos. Publicul este deja dornic de astfel de tehnologii de propulsare, ceea ce face ca giganții din domeniu să aibă planuri de dezvoltare permanentă. Spre exemplu, grupul auto american Tesla, un punct de referință internaționa, a anunțat că, până în anul 2018, ar trebui să ajungă la o producție de 500.000 de autoturisme. În Japonia, acolo unde această tehnologie este deja bine încetățenită, prin modele de mașini hibride sau electrice cu prețuri accesibile, precum Toyota Prius, HondaCivic Hybrid sau Mitsubishi i-MieV, există deja mai multe puncte de încărcare a bateriei decât benzinării clasice. Astfel, raportul este de 40.000 de stații electrice și 35.000 de benzinării clasice.

Emisii de carbon captate și transformate în energie – alternativă pentru consumul de petrol

Așadar, piața bateriilor auto electrice se anunță a fi una promițătoare, iar coloșii de pe piața petrolului simt nevoia să se reorienteze către tehnologia viitorului. Ultima companie care a anunțat o astfel de schimbare este grupul petrolier francez Total, care a făcut oficial faptul că va prelua producătorul de baterii Saft Groupe, pentru 1,1 miliarde de dolari. Aecastă veste vine după ce Exxon Mobil, cea mai profitabilă companie petrolieră din lume care a devenit și un mare producător de biocombustibil, a anunțat colaborarea cu FuelCell Energy Inc. Este vorba despre o companie care intenționează să capteze emisiile de dioxid de carbon ale centralelor electrice, cu scopul de a le transforma în energie. Un alt nume este Enbridge Inc, care transportă

Pe termen mediu și lung, magnații petrolului își pot păstra averile doar printr-un mix de afaceri din noul val

Chiar și tranzacția de 1,1 miliarde de dolari a Total, deși este un record în industrie, vine după ce grupul a cumpărat în anul 2011 o cotă majoritară în producărorul de panouri solare SunPower Corp. Iar valoarea investiției este oricum o fracțiune din capitalizarea bursieră de 120 de miliarde de dolari a Total. De asemenea, compania canadiană Enbridge Inc, care transportă petrol, a cumpărat acțiuni la mai multe parcuri eoliene. Interesul cresut al marilor jucători din domeniul petrolier față de energia alternativă nu poate fi decât o dovadă a faptului că piața hidrocarburilor își pierde treptat titlul de supremație absolută. Pe măsură ce dependența de petrol o să scadă, afacerile acestora pot prospera pe termen mediu și lung doar printr-un portoliu mixt. 

CITEȘTE ȘI: 

16 May 2016