Dezvoltatorul blocurilor din apropierea staţiei de metrou Mihai Bravu, Platinum Vitan Towers, are de dat milioane de euro către Banca Românească, speculatorii Romania Invest şi alţi creditori persoane fizice sau juridice. La acestea se adaugă sumele de returnat cumpărătorilor de apartamente păgubiţi dar şi către mai multe firme prestatoare de servicii.

20739-platinum_v.jpgDezvoltatorul „Potcoavei din Vitan" a promis în anul 2006 că va construi patru blocuri cu peste 300 de apartamente până-n anul 2009. Doar un bloc este finalizat dintre toate acestea. Firma, aflată în insolvenţă, a obţinut la Tribunal dreptul de a-şi conduce în continuare activitatea de construcţie, însă sub supravegherea administratorului judiciar.

Datoriile

În tabelul preliminar rectificat al administratorului judiciar, principalul creditor este National Bank Of Greece prin Banca Românească. Atât în cazul băncii cât şi pentru ceilalţi creditori, creanţele au fost transformate în lei. Banca Românească are de recuperat conform acestui tabel circa 13,7 milioane de lei constând în ipotecă pe terenuri şi clădiri din Bucureşti şi garanţie reală mobiliară pe disponibilităţile băneşti din conturile curente. La această sumă se adaugă circa 47 milioane de lei, care sumă nu este însă scadentă la data intrării în insolvenţă.

Bani mulţi au de recuperat şi alţi creditori persoane fizice şi juridice, care au plătit avans pentru apartamente dar şi care l-au împrumutat pe dezvoltator. Printre cele mai mari sume de recuperat le are fondul speculativ Romania Invest prin Bear Project şi Bear Project Patru, firme care solicită developerului aproximativ 8,5 milioane de lei.

Printre firmele care au împrumutat dezvoltatorul cu mari sume de bani se mai numără Rom Spot Investments care are peste 11 milioane de lei de recuperat şi Bengi Holdings, cu peste opt milioane de lei.

Sume mai mici decât cele de mai sus le au de recuperat diverse firme prestatoare de servicii, firme de avocatură, arhitecţi sau evaluatori.

Cei care nu au reuşit să intre în posesia unui apartament dar au plătit avansul au de recuperat, în funcţie de avansul plătit, sume cuprinse între 14.000 de euro şi 150.000 de euro.


Sursa

2 September 2011