Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre prin care 3.615 de locuinţe ANL închiriate tinerilor vor putea fi vândute. Dintre acestea 1.120 de locuinţe se află în Bucureşti.

16204-anl.jpgLa propunerea MDRT, Guvernul a adoptat Hotărârea pentru stabilirea regimului juridic al unor locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, construite prin programe de investiţii la nivel naţional şi aflate în administrarea consiliilor locale, precum şi a măsurilor necesare în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, referitoare la administrarea şi vânzarea acestora, notează NewsIN.

Astfel, se aprobă înscrierea în inventarul bunurilor din domeniul public al statului a blocurilor de locuinţe pentru tineri aflate în administrarea consiliilor locale în a căror rază administrativ-teritorială sunt amplasate şi trecerea acestora din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului.

Potrivit MDRT, Hotărârea era necesară în contextul în care, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 14/2010 pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, s-a prevăzut ca locuinţele pentru tineri destinate închirierii să poată fi cumpărate de chiriaşii acestora după un an de închiriere neîntreruptă, faţă de trei ani cât era stabilit anterior.

"Pentru toate locuinţele finalizate până la data intrării în vigoare a Legii nr. 89/2008 şi care au fost înregistrate în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale trebuia creat cât mai urgent cadrul legal necesar vânzării, prin trecerea lor în proprietatea privată a statului. Odată cu adoptarea prezentului proiect de hotărâre a Guvernului se creează cadrul juridic pentru vânzarea a 3.615 de locuinţe (dintre care 1.120 în Bucureşti), pe lângă cele 11.863 de locuinţe trecute deja în proprietatea privată a statului, urmând ca, eşalonat, pe măsura adoptării hotărârilor consiliilor locale de trecere a locuinţelor în proprietate publică a statului, să se iniţieze şi alte proiecte de hotărâri ale Guvernului pentru trecerea în proprietatea privată a statului a celorlalte locuinţe" precizează MDRT.



27 January 2011