Aproape 500.000 de mp de clădiri ar putea cădea la primul cutremur dacă nu vor fi consolidaţi în viitorul apropiat. Potrivit datelor oficiale, peste 2.600 de imobile bucureştene sunt expertizate în vederea consolidării, iar 15% dintre ele sunt încadrate în clasa I de risc seismic.

Din 2005, de la demararea programului de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor au fost consolidate doar 10 clădiri din Capitală. Alte 19 sunt în diferite faze de execuţie, iar 28 în curs de proiectare. Conform site-ului ministerului de resort, programul de reducere a riscului seismic se va încheia anul viitor. Valoarea totală a proiectului este de 73 milioane dolari.

Astăzi, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi ministrul Dezvoltării, Laszlo Borbely, au dat în folosinţă Blocurile Gemenii. După 4 ani de lucrări, au fost recepţionate 128 de locuinţe. Ele sunt destinate cazării temporare a persoanelor ale căror imobile sunt în proces de consolidare. cât şi a chiriaşilor evacuaţi din imobilele naţionalizate. Întrebat dacă este mulţumit de aspectul apartamentelor, Lazlo Borbely a spus: "sunt locuinţe civilizate".

Aproape 500.000 de mp de clădiri ar putea cădea la primul cutremur dacă nu vor fi consolidaţi. Deşi expertizate, din cele 126 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic ce prezintă pericol public, doar 10 au fost consolidate până în prezent, 19 sunt în diferite faze de execuţie, iar 28 în curs de proiectare.

Situaţia celorlalte 69 de clădiri este incertă.
Potrivit datelor oficiale, în Capitală există peste 2.600 de clădiri expertizate în vederea consolidării, din care circa 400 sunt încadrate în clasa I de risc seismic.

În programul de reducere a efectelor cutremurelor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a declarat prioritare construcţiile realizate înainte de 1941, precum şi pe cele de peste 3 etaje, ridicate înainte de 1978 şi care deţin spaţii publice la parter. De importanţă vitală sunt şi clădirile publice.
Programul de reducere a riscului seismic se realizează din finanţări de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi din co-finanţare de la Guvernului României, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locunţelor.

Potrivit acordului de împumut, costul programului şi a managementului acestuia se ridică la peste 73 de milioane de dolari. Termenul de finalizare este anul 2009.

Sursa

27 August 2008