Fiscul va aplica un impozit suplimentar proprietarilor care deţin mai mult de o locuinţă ce nu aduce ve­ni­turi. Persoanele vizate vor fi obligate să achite impozitul majorat de la 30 iunie. Nu sunt scăpaţi din vizor nici posesorii de proprietăţi cu suprafeţe mari şi nici cei care obţin venituri din uti­lizarea lor.

«Taxa de solidaritate», cuprinsă între 50% şi 200% din impozitul actual, face parte dintr-un proiect de lege al Ministerului Finanţelor Publice. Iniţial, impozitarea clădirilor era prevăzută în proiectul de modificare a Codului Fiscal, însă articolul care făcea referire la acest aspect a fost eliminat în urma şedinţei de Guvern de luni. Prin această măsură, statul vrea să obţină 31 milioane de lei (circa 7,3 milioane euro) în acest an. Potrivit unor estimări din piaţa imobiliară, prin această măsură vor fi suprataxaţi proprietarii a circa 1,83 milioane de unităţi locative.  Noul cadru de taxare prevede că persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, datorează în acest an o taxă de solidaritate reprezentând 50% din impozitul pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi 200% din impozit pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu.

De exemplu, un proprietar care locuieşte în cartierul bucureştean Drumul Taberei plăteşte în prezent 120 de lei pe an la Direcţia de Taxe şi Impozite locale a Sectorului 6. Presupunând că acesta mai are un apartament neînchiriat în acelaşi sector, el va trebui să achite pentru acesta un impozit majorat la 180 de lei, iar în cazul celui de-al treilea imobil impozitul se ridică la 240 lei. În prezent, în  baza Codului fiscal, dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri este majorat cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua clădire, cu 75% pentru cea de-a treia clădire şi cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, a anunţat că persoanele care deţin proprietăţi cu suprafeţe mari, de peste 200 mp, sau cele care obţin venituri din utilizarea lor vor achita un impozit majorat în 2011, însă proprietarii care deţin apartamente pentru locuit vor plăti sume apropiate de cele din acest an. „Una dintre cele mai mari evaziuni se practică pe piaţa proprietăţilor private care sunt închiriate. Persoanele care închiriază, pentru a ocoli taxarea reală, nu declară contractele, din acest motiv nu există o cifră certificabilă statistic a numărului de proprietăţi ocupate cu chirie. Din estimările noastre, în marile oraşe, între 15% şi 20% din fondul locativ este ocupat cu chirie. La nivel de ţară, estimările indică un număr de un milion de locuinţe date spre închiriere. Pe lângă acestea mai există un fond locativ tampon, în cadrul căruia se mişcă aceşti consumatori, şi care conform recensământului din 2002 era de 10% din fondul locativ al ţării", a declarat Ioan Bejan, consultant al Institute for Real Estate, Construction and Housing Viena - fost director al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, fondul locativ al României numără 8,36 mil. unităţi, la care dacă aplicăm un procent de 10%, rezultă că aproximativ 836.000 de locuinţe sunt libere. Dacă adăugăm la acest număr şi cele circa un milion de unităţi date spre închiriere, rezultă un număr total de 1,83 mil. unităţi ce urmează a fi supraimpozitate.

 
Sursa

29 June 2010