Programele guvernamentale trebuie sa fie mult mai bine pregatite. Rolul statului este sa colecteze taxe si impozite generate prin activitati econo­mice si financiare si apoi sa redistribuie sumele colectate in beneficiul public.

sursa:financiarul.com„Financiarul": Cat de mult credeti ca vor contribui programele guvernamentale - „Prima casa" - la relansarea pietei imobiliare si a materialelor de constructii?
Ioan Popp, Impact Developer&Constructor: Valoric, constructia de noi locuinte repre­zinta sub 10% din piata cons­truc­tiilor. „Prima casa" a avut sub 25% din re­sur­se alocate caselor noi si sub 5% au fost alo­cate pentru case ce urmeaza sa fie cons­truite.

Practic, vorbim de maximum 30 de milioane de euro dintr-o piata a noi­lor locuinte de aproximativ doua miliar­de, care face parte din sectorul constructiilor cu afa­ceri totale de circa 30 de miliar­de. Adica influenta este de unu la mie!

Ce nu se intelege referitor la rolul re­lan­sarii constructiei de locuinte este le­gat de mecanismele sociopsihologice care determina declansarea si sustinerea re­lan­sarii economice sau a iesirii din criza.Locuinta are un rol extrem de impor­tant in viata fiecarui individ si achizitia ei reprezinta cel mai puternic motivator al obti­nerii de venituri individuale si for­mare de depozite bancare. De aceea frec­venta tranzactiilor rezidentiale, dar si pre­tul mediu al acestora sunt un indicator al increderii natiunii in propriile forte si in viitor. De aceea pretul locuintelor si mai ales tendinta preturilor reprezinta cel mai realist si rapid indicator al iesirii din criza prin urmatorul mecanism care poate avea doua directii. Practic, pesimismul si nein­cre­derea la nivelul celor trei jucatori (ban­ca agent consumator - angajat sau patron) poate sa se alimenteze in sens negativ atat de mult incat foarte multi agenti sa dea fali­ment, foarte multi angajati sa fie so­meri, foarte multe banci sa piarda sau sa decapitalizeze deoarece nu recupereaza cre­dite sau chiar sunt asaltate de retra­gerea depunatorilor.

Cealalta varianta. Cetatenii isi sufleca mane­cile si privesc cu optimism in viitor - ie­sirea din criza depinde de atitudinea lor - trebuie sa munceasca mai mult si mai bine, eventual atingand cureaua. Pe de o parte sa economiseasca, pe de alta parte sa participe la economie consumand ratio­nal, dar si platind impozite pe care le va urmari sa fie folosite eficace. Agentii eco­nomici incep sa incaseze si sa aiba planuri realizate si profit.

Ce le lipseste sau din contra le prisoseste unor astfel de programe?
Programele guvernamentale trebuie mult mai bine pregatite in sensul studierii detaliilor de aplicare si al unei continue comunicari cu toti cei implicati pentru a avea certitudinea ca masurile aduc efec­tele scontate.

Care credeti ca este segmentul imobiliar cu cel mai mare potential de revenire: rezidential, birouri, comercial, industrial, terenuri sau investitii si de ce?
Potentialul de revenire poate fi valoric sau numeric. Oricare din aceste directii trebuie sa raspunda unei nevoi reale, deci cu acoperire financiara pe termen mediu.

Sectorul cu cea mai mare dispersie pe plan national, dar si cu o mare capacitate de concentrare strategica este retailul. Chiar in criza, dar si dupa diminuarea ei, comertul va continua sa functioneze chiar daca frenezia cumparaturilor va fi mai diminuata. Necesarul de spatii comerciale moderne si accesibile este mare la nivelul oricarei comunitati plecand de la ipoteza ca per capita este nevoie de minimum 2 metri patrati de spatiu modern.




Sursa

19 March 2010