Piaţa imobiliară din Bucureşti este blocată între veşti încurajatoare şi realitatea dură. În timp ce preţurile şi chiriile marchează minime în mod repetat, interesul investitorilor pentru Capitală creşte direct proporţional. Companiile de consultanţă anunţă că tot mai mulţi oameni de afaceri străini vor să intre pe piaţa locală, dar dincolo de perspectivele îmbucurătoare, piaţa rămâne amorţită. Fondurile oportuniste sunt singurele dispuse să se mişte mai rapid, dorind să prindă cât mai mult timp din perioada de criză.

32794-dscn5763.jpgBucureştiul este în top 10 cele mai interesante pieţe din Europa, pentru investitorii imobiliari, potrivit unui studiu BNP Paribas Real Estate. Aceştia caută pieţe relativ stabile, care să le ofere în acelaşi timp oportunitatea să crească rapid. Cam acelaşi fenomen care s-a resimţit în România înainte de criză, doar că la o scară mult mai mică şi cu mai multă preauţie din partea celor care îşi plasează banii în imobiliare. Iar acest lucru nu este valabil doar pentru noi.

„Piaţa imobiliară din Europa este dominată în continuare de Marea Britanie, Germania şi Franţa. Acestea reprezintă  80% din piata imobiliară europeană. Totuşi, se simte o creştere a interesului investitorilor pentru 10 pieţe din eşalonul doi. Alături de Bucureşti, pe această listă se află Varşovia, Dublin, Amsterdam, Milano, Barcelona, Roma, Madrid, Bruxelles şi Luxembourg. Aceste pieţe oferă un potenţial mai mare de creştere, motiv pentru care anul trecut, mai mulţi investitori au optat pentru ele. Prin urmare, s-a simţit o creştere a volumului investiţiilor cu 73% anul trecut şi este de aşteptat să atingă un nivel de 10,4 miliarde de euro”, arată raportul BNP Paribas Real Estate.

Segmentul rezidenţial rămâne ultimul pe lista investitorilor

Segmentul rezidenţial este ultimul pe lista investitorilor. Aceştia sunt mai degrabă interesaţi de comercial, industrial sau retail. Mai ales în condiţiile în care România nu numai că are şi a avut mereu printre cele mai mici chirii din Europa, dar acum nivelul acestora a scăzut notabil de la an la an.

„Chiriile la spaţii de birouri s-au redus în mai multe dintre pieţele analizate de noi, respectiv în 17 cazuri din 53. Restul chiar au marcat creşteri sau stagnări. Potrivit ultimelor statistici, Bucureştiul ocupă locul 12 între pieţele luate în considerare. Chirii mai mici sau egale cu cele de la noi se găsesc în Rotherdam, Haga, Lisabona sau Barcelona”, arată un raport al CBRE.

Bucureştiul oferă stabilitate pe termen mediu, spre deosebire de mulţi dintre concurenţi

Diferenţa pe care o aduce Bucureştiul, în faţa concurenţei, este că aduce asigurări pe termen mediu celor care sunt dispuşi să investească aici. De cealaltă parte, pentru a obţine beneficiile pe care le poate aduce piaţa locală, oamenii de afaceri trebuie să înfrunte piedici puse pe toate palierele, de la birocraţie până la schimbările aduse de criză în mediul privat.

„În acest moment, în Bucureşti este o piaţă a chiriaşilor, iar acest lucru este o dovadă că mediul de afaceri este rezistent la şocuri şi că randamentele pot fi bune, comparativ cu alte ţări europene. Investitorii sunt incurajaţi de aceste lucruri. Există însă şi o mare barieră pentru investiţii: accesul limitat la credite. Acest lucru blochează în special investitorii locali din acest motiv, interesul este constituit în special de fondurile străine oportuniste", se arată în raportul BNP Paribas Real Estate.

Potrivit studiilor citate, nivelul chiriilor a ajuns la limita de jos, în contextul unei rate de neocupare înalte şi al unui volum redus de noi proiecte. Specialiştii menţionează că diferenţele dintre randamentele aduse de principalele pieţe imobiliare europene, precum Paris sau Londra şi pieţele secundare, cum este Bucureştiul, nu au fost niciodată foarte mari. Dacă înainte de criză diferenţa era de 0,45 puncte procentuale, acum discutăm despre 1,6 puncte procentuale.

CITEŞTE ŞI: Majorarea cotei unice afectează cel mai puţin domeniul rezidenţial

 

20 ianuarie 2014