ANAF va putea solicita oricărui român să completeze o declaraţie de avere. Vestea a neliniştit publicul larg, îngrijorat că aceasta va deveni o obligaţie pentru toată lumea. Dar autorităţile subliniază că doar persoanele supuse unei verificări fiscale serioase vor depune o astfel de declaraţie şi doar la cererea explicită a Fiscului.

31425-declaratie.jpgDe la începutul anului viitor, oricine ar putea completa o declaraţie de avere, la solicitarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Procedura de verificare i-a niliniştit pe români, îngrijoraţi că vor fi obligaţi să îşi declare toate economiile şi bunurile. Autorităţile atrag atenţia însă că nu toată lumea trebuie să completeze un astfel de document şi, mai ales, nu din proprie iniţiativă.

„Declaraţia de patrimoniu şi venituri trebuie depusă doar de persoanele fizice suspectate de evaziune fiscală şi care sunt supuse verificării fiscale demarată în urma descoperirii unor discrepanţe majore între acumulările de avere şi veniturile declarate. Depunerea declaraţiei se face doar la cererea organului fiscal. Prin urmare NU toţi românii vor trebui să depună declaraţii de avere începând cu 2014”, explică reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Procedura de verificare fiscală este reglementată încă din 2010, însă recent a fost pus la punct formularul-tip, astfel încât toate persoanele cercetate să furnizeze aceleaşi informaţii. Cei vizaţi nu trebuie să declare doar valoarea economiilor şi proprietăţile imobiliare deţinute în ţară sau în străinătate, ci şi maşinile, obiectele de artă, bijuteriile sau animalele de rasă. De asemenea, românii verificaţi trebuie să informeze autorităţile şi cu privire la cheltuielile mai mari de 10.000 lei (circa 2.250 euro), indiferent că este vorba de petreceri sau de vacanţe.

„Vorbim despre diferenţe dintre venituri şi cheltuieli din care să rezulte că, de exemplu, o persoană care a câştigat, să zicem, un salariu lunar de 2.000 lei anul trecut şi-a achiziţionat două case şi o maşină de lux. Atunci, în prima fază, îl întrebăm cum a obţinut acele bunuri şi dacă nu poate oferi o explicaţie plauzibilă şi uşor de demostrat, de-abia apoi intră în procedura de verificare fiscală propriu zisă şi trebuie să depună o declaraţie de patrimoniu şi venituri, la cererea Fiscului”, detaliază pentru Agerpres secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Dan Manolescu.

Pe de altă parte, ANAF nu deţine o bază de date cu numele românilor ce îşi păstrează averile în străinătate, în diverse paradisuri fiscale. Mai mult, ţara noastră se „mândreşte” cu peste 11.600 milionari în dolari, conform unui raport Credit Suisse. Există acorduri semnate între autorităţile noastre şi cele de peste hotare, pentru a facilita schimbul de informaţii, însă acestea prevăd doar confirmarea la cerere a unei persoane ce are conturi în altă ţară. 

 

NU RATA: Impozite mai mari chiar şi de 10 ori, pentru anumite categorii de proprietari

 
 

2 September 2013