Pentru deţinătorii cardurilor de credite, precum şi pentru câţiva dintre posesorii de credite locative, perioada de graţie este un concept bine cunoscut. Reprezintă plasa de siguranţă pentru momentele în care rata nu poate fi plătită până în ultima zi. Totuşi, cum băncile nu sunt instituţii caritabile, pentru un asemenea beneficiu adus clientului, există şi un revers al medaliei. Clienţii trebuie să fie atenţi la capcanele perioadei de graţie, pentru a nu ajunge să plătească mult peste ce este necesar.

32178-poza.jpgPerioada de graţie a fost, în ultimii ani, una dintre cele mai folosite unelte de marketing. Posibilitatea de a le spune clienţilor că pot să întârzie cu plata ratei, într-o perioadă atât de dificilă din punct de vedere financiare, nu avea cum să fie altfel decât o idee bună.

Astfel, înainte să ştie cât anume au de plată în total, clienţii sunt informaţi de faptul că pot sta liniştiţi, există o perioadă de graţie.

Gratuitatea din perioada de graţie poate ajunge să coste prea mult

Perioada de graţie poate însemna faptul că titularul contractului trebuie să plătească doar dobânda o perioadă, urmând ca apoi să achite şi ratele sau, mai mult, să nu plătească nimic pentru un interval determinat de timp. Deşi pare o idee bună, amânarea plăţilor nu este niciodată recomandată de specialişti.

Sigur, îţi ridică o povară de pe umeri să ştii că poţi cumpăra ceva, poate chiar construi o casă şi că poţi plăti peste câteva săptămâni sau chiar luni, când speri că îţi mai revii cu banii. Dar în acest interval, ratele se adună, dobânda se adună, iar sumele restituite vor fi de fapt mult mai mari”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Mihai Ioanid, expert financiar.

În plus, cei care folosesc o asemenea strategie, trebuie să acorde o atenţie deosebită perioadelor stipulate în contract. Depăşirea chiar şi cu câteva ore a perioadei de graţie se poate traduce în costuri uriaşe pentru client. Băncile vor calcula dobânzi sau comisioane penalizatoare la valoarea sumelor utilizate, până la data rambursării datoriei.

CITEȘTE: Atenţie la data scadentă! O restanţă de câteva zeci de euro poate duce la executare silită


21 October 2013