Costurile de închiriere a spaţiilor de birouri din zonele necentrale ale Bucureştiului sunt mai mari decât în oraşe mult mai dezvoltate, precum Helsinki sau Budapesta, arată ultimul raport publicat de Cushman&Wakefield. În schimb, spaţiile de birouri din zonele centrale sunt printre cele mai ieftine din această parte a Europei.

23514-analiza.jpgDin ce în ce mai multe companii internaţionale au venit în Bucureşti, în ultimii ani, astfel că cererea a crescut pe segmentul spaţiilor de birouri, iar zonele ţintite au fost cele periferice. Conform ultimului raport Cushman&Wakefield, Bucureşti  surclasează oraşe cu o infrastructură mult mai bine dezvoltată. Capitala ocupă poziţia 28 dintr-un top realizat pe 42 de pieţe, după costul de ocupare a spaţiilor de birouri în zone necentrale, cu 219 euro/mp/an, fiind mai scump decât:

  • Budapesta – 155 euro/mp/an
  • Bratislava – 198 euro/mp/an
  • Helsinki – 210 euro/mp/an

Centrul Bucureştiului, printre cele mai ieftine zone din Europa Centrală şi de Est

În schimb, Bucureşti ocupă locul 42 din 63 de oraşe din lume, atunci când vine vorba de costul de ocupare a spaţiilor de birouri din zonele centrale, iar anul trecut, Capitala s-a plasat pe poziţia 43 din 68.

Companiile care vor să închirieze spaţii de birouri în centrul Bucureştiului trebuie să plătească anual 332 euro/mp, cost ce include chiria şi cheltuielile cu diverse servicii. În aceste condiţii, costul de ocupare al birourilor din Bucureşti este printre cel mai redus din Europa Centrală şi de Est, niveluri mai reduse fiind înregistrate în:

  • Bratislava – 297 euro/mp/an
  • Zagreb – 215 euro/mp/an
  • Sofia – 183 euro/mp/an

Alte capitale din regiune se clasează pe poziţii superioare în top, cu valori ale costului de ocupare a spaţiilor de birouri de:

  • Budapesta  360 euro/mp/an
  • Praga – 361 euro/mp/an
  • Varşovia – 438 euro/mp/an

În 2012, este aşteptată o uşoară creştere a chiriilor

Fără alte servicii incluse, chiria propriu-zisă din zona centrală din Bucureşti a rămas la nivelul de la sfârşitul anului 2010, de 18,5 euro/mp/lună, adică 261 euro/an. Astfel că analiştii estimează o creştere graduală a chiriilor, pentru anul în curs.

„Chiar dacă condiţiile economice s-au menţinut dificile în 2011, piaţa de birouri din Bucureşti a fost martora diminuării gradului de neocupare al spaţiilor, pe fondul unei cereri susţinute şi a lipsei ofertei noi, ceea ce a ajutat la menţinerea nivelului chiriei pe parcursul anului. Pentru 2012 este estimată creştere economică pentru România, chiar dacă avansul este redus, ceea ce va ajuta la creşterea graduală a chiriilor în Bucureşti", se arată în raport.

La nivel mondial, Hong Kong se menţine pe primul loc, cu un cost de 2.026 euro/mp/an, acesta fiind urmat de Londra (1.987 euro/mp/an), care a detronat Tokio, care în acest an se află pe poziţia a treia cu un cost de 1.635 euro/mp/an.

CITEȘTE ȘI: Preţul locuinţelor rămâne mare, în toată lumea. Vezi topul celor mai costisitoare ţări


20 February 2012