TITLU STIRE

Pentru multi romani, constructia sau achizitia unei case noi ramane un vis
Curentul - 24.05.2005
Datorita preturilor si a piedicilor in contractarea creditelor imobiliare

 

Dobanzi mari, costuri ascunse, preturi exagerat de ridicate si avans greu de achitat. Acestea sunt doar cateva dintre piedicile in calea contractarii de catre romani a unui credit imobiliar sau a unui imprumut pentru constructia sau achizitia unei locuinte noi.

 

Recenta editie a targului "Construct Expo" a constituit pentru organizatori un bun prilej de a afla si parerile vizitatorilor vizavi de sistemul de creditare existent in domeniul imobiliar. Potrivit unui sondaj realizat de "Ghiseul Bancar", clientii bancilor acuza in continuare conditiile dure pe care institutiile bancare le impun in cazul contractarii unui credit imobiliar, spunand ca nu-si pot permite sa contracteze un credit bancar pentru cumpararea sau constructia unei noi locuinte.

Venituri mici pe cartea de munca

Astfel, multi dintre vizitatorii Construct Expo, chestionati de Ghiseul Bancar, au spus ca nu pot sa contracteze un credit pentru ca au trecut pe cartea de munca un salariu foarte mic, care nu reprezinta pentru banca o garantie reala. In aceste conditii, persoanele respective pot obtine de la banci imprumuturi de mica valoare, repectiv de cateva mii de euro, insuficiente insa pentru cumpararea sau constructia unei case. Asta, in conditiile in care multi dintre cei care au un salariu mic pe cartea de munca obtin si alte venituri lunare suplimentare, care le permit sa suporte o rata lunara de cateva sute de euro. Insa, din pacate, majoritatea institutiilor bancare existente pe piata autohtona nu tin cont de veniturile suplimentare obtinute de solicitant. "E aproape imposibil sa iei un credit ipotecar, pentru ca ai nevoie de un salariu foarte mare, de peste 1.000 de euro pe luna pe cartea de munca. Cu toate ca venitul meu real acopera cerintele bancii, firma la care lucrez nu-mi poate trece toti banii pe cartea de munca, din cauza taxelor mari impuse de stat, asa ca bancile ar trebui sa gaseasca o solutie", declara un alt solicitant de credit ipotecar, chestionat de "Ghiseul Bancar". Trebuie reamintit faptul ca, in prezent, legislatia prevede ca rata lunara sa nu depaseasca, in cazul unui credit ipotecar, 35% din venitul familial.

Comisionele "nevazute" umfla costurile

Cei chestionati au precizat, totodata, ca atunci cand vine vorba despre costurile creditarii, bancile nu sunt sincere. Abia la semnarea contractului, au spus mai multi dintre subiectii sondajului, ei observa multe dintre comisioanele despre care nu fusesera informati. "Nu sunt precizate toate comisioanele. (Banca) iti arunca o momeala (in oferta), iar daca nu-ti dai seama, poti lua teapa", sustine unul dintre cei chestionati. In acelasi timp, mai sunt acuzate si alte tipuri de comisioane percepute de institutiile bancare. Spre exemplu, daca imprumutul contractat se ramburseaza anticipat, adica inainte de termenul prevazut initial, se percepe un comision.

Dobanzile creditelor si preturile caselor raman ridicate

In urma studiului realizat, au fost identificate si alte piedici majore in fata contractarii unui credit de acest gen. In primul rand, potentialii clienti ai bancilor acuza nivelul inca foarte ridicat al dobanzilor percepute. Atat cele in lei, cat si cele in valuta sunt in acest moment mult mai mari in comparatie cu nivelul celor practicate in tarile vest-europene. "Cred ca dobanzi in valuta de 9,50%-9,75%, cum am vazut in ofertele bancilor, sunt foarte mari. In Germania, spre exemplu, dobanda este de numai 2%. Daca tot ne aliniem in toate privintele cu Europa, mai ales in privinta preturilor, atunci sa ne aliniem si cu dobanzile", aprecia un alt chestionat. Nu in ultimul rand, multi dintre cei care ar dori sa-si cumpere o locuinta au spus ca li se par exagerate preturile caselor. Mare parte dintre subiectii studiului au precizat ca de fapt aceasta explozie a preturilor reprezinta adevarata problema, ci nu obtinerea unui credit.

Desi toate aceste piedici identificate de cei chestionati sunt reale, specialistii din domeniu prognozeaza ca, in acest an, aproximativ 80% din locuintele achizitionate vor fi cumparate prin credit.

Dana Banzea CURENTUL

24 May 2005