Pentru ca "au ramas prea multi bani la oameni" Ionut Popescu vrea sa creasca TVA la 22%

 


CURIERUL NATIONAL - 22.06.2005

 

 


Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) ar putea fi majorata, de la 1 ianuarie 2006, cu doua sau trei puncte procentuale, pentru ca una dintre problemele economiei romanesti in acest moment este faptul ca oamenii au prea multi... bani, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu intr-un interviu acordat BBC, in deja binecunoscutul lui stil de a-si prezenta intentiile prin agentii straine si nu direct societatii romanesti.

Salariile au crescut "prea mult" in 2004

Popescu a adaugat ca o decizie privind cota standard a TVA, situata in prezent la 19%, va fi luata in perioada urmatoare.
"Atunci cand vorbim de deficitul de cont curent, de pericolul inflationist, asta inseamna un consum prea mare. Ce s-a intamplat? Inca din anul 2004 - an electoral - salariile au crescut prea mult, apoi si prin cota unica, au ramas prea multi bani la oameni, s-a dezvoltat foarte mult creditul de consum.
Toti acesti factori au facut ca in Romania consumul sa creasca foarte mult", a afirmat ministrul Finantelor.

Cresc si alte taxe

El a adaugat ca cifra "16" a devenit un fel de cifra magica a economiei romanesti, de la 1 ianuarie 2006 urmand sa fie impozitate cu aceasta cota profitul, venitul, precum si dividendele, tranzactiile speculative imobiliare, dobanzile si castigurile din piata de capital.

Filozofia: Munciti mai mult si consumati mai putin

"Filozofia noastra este aceea de a incuraja munca, cu alte cuvinte de a o taxa la un nivel scazut, dar pe de alta parte trebuie sa taxam mai mult consumul", a mai spus Popescu.

Schimbarea la fata a ministrului Finantelor

La inceputul anului, acelasi ministru avea o cu totul alta viziune despre taxare. El sprijinea cota unica de 16% si se declara ferm impotriva unei majorari a TVA, asa cum recomandase FMI la acea data. Treptat, ministrul Finantelor a inceput sa se transforme intr-un fel de camatar care nu face cinste ideologiei liberale care sta la baza partidului din care el provine. Prin primavara a venit cu ideea devansarii momentului majorarii accizelor. In loc ca acestea sa fie marite la 1 iulie, au fost crescute de la 1 aprilie, fortand populatia sa cumpere mai scump cu trei luni mai devreme decat era programat in calendarul stabilit cu UE. Apoi a marit taxele pe castigurile din dobanzi si din tranzactii imobiliare si valutare. Daca atunci putea fi oarecum sprijinit, in ideea ca trebuia sa se faca o egalare a impozitelor pe castigul de capital pentru a bloca migrarea banilor catre o piata sau alta, acum Popescu ar trebui sa dea socoteala pentru faptul ca nu a egalat si impozitul pe tranzactiile bursiere.
Acum a venit randul TVA. Efectele vor fi devastatoare. Aceasta este o taxa pe consum care se regaseste in preturile tuturor bunurilor si serviciilor. Deci vom asista la o scumpire in bloc care nu va putea fi "esalonata" ca atunci cand se maresc tarifele administrate, ci, peste noapte, va trebui sa ne refacem toate socotelile. Daca ar fi sa ne luam dupa ce spune ministrul nostru de Finante, la cat de multi bani avem, nu ne-ar ajunge o singura noapte sa ne recalculam costurile.

Fondul Monetar e la Bucuresti

O delegatie a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti pentru a analiza cu autoritatile romane ultimele evolutii macroeconomice si incadrarea in tintele stabilite, politica fiscala si bugetara, inclusiv rectificarea bugetara si proiectele bugetare pe termen mediu.
De asemenea, sunt discutate aspecte privind politica monetara si cea salariala in sectorul de stat, derularea procesului de privatizare, in special in sectorul energetic.

Ionut Tudorica / [email protected]

22 June 2005