Prudenţa şi costurile suplimentare presupuse de mutarea unei companii într-un imobil nou determină chiriaşii spaţiilor de birouri care caută soluţii de extindere să se uite la aceleaşi clădiri de birouri în care îşi au deja sediul.

26202-birouri_06_f396271d1d.jpgDacă în 2008-2010, cele mai multe firme căutau să se restrângă, unele din ele chiar să sub-închirieze spaţiile excedentare, din a doua parte a anului trecut a crescut substanţial volumul tranzacţiilor de extindere a companiilor în cadrul sediilor actuale, susţin consultanţii companiei Esop Consulting.

Primul semestru din 2012 a fost cel de-al doilea semestru consecutiv în care extinderile au reprezentat o pondere încurajatoare din piaţa tranzacţiilor de birouri de birouri (de circa 15% în totalul tranzacţiilor din primul semestru din 2012).

„Extinderea în cadrul sediilor actuale este totodată şi o dovadă de prudenţă din partea  companiilor, prin faptul că deseori acest lucru reprezintă o alternativă mai puţin costisitoare decât o relocare, în special pentru acele companii ale căror investiţii de personalizare a spaţiului sunt semnificative”, a declarat Alexandru Petrescu, manager ESOP Consulting.

Cele mai multe companii care şi-au extins spaţiile în prima jumătate a anului activează în domeniul IT şi comunicaţii, sector care a înregistrat de altfel şi cel mai mare volum de spaţii în extindere. Pe locul doi ca volum al cererii de extindere se află domeniul producţiei industriale şi energie, urmat pe locul trei de sectorul de servicii profesionale şi industria farmaceutică.

Suprafeţele de extindere a spaţiilor în aceeaşi clădire au variat foarte mult: de la 150 mp, până la 3.607 mp. Printre clădirile de birouri în care s-au realizat astfel de mişcări se numără Sema Park, America House, Metropolis, Upground, Nord City Tower, Iride Business Park, Bucharest Corporate Center şi Munţii Tatra OB.

 

Sursa

31 August 2012