Pentru a evita prabusirea cladirilor in cazul unor cutremure
Japonezii ii ajuta pe romani sa gaseasca terenurile cu cel mai mic risc seismic
ADEVARUL - 17.11. 2003




Va fi intocmita o harta a Capitalei pentru constructori, zonele vulnerabile la cutremur urmand sa fie evitate atunci cand vor fi construite cladiri mai inalte

        Centrul National al Romaniei pentru Reducerea Riscului Seismic a primit, de la Guvernul japonez, sub forma de donatie, o serie de echipamente si utilaje in valoare de 2,1 milioane dolari, destinate testarii structurilor, investigarii proprietatilor terenului si instrumentarii seismice.

        Donatia face parte dintr-un program de cooperare tehnica romano-japoneza in acest domeniu care cuprinde, printre altele, si programe de stabilire a zonelor in care pot fi construite imobile in conditii de siguranta si noi tehnici de consolidare a cladirilor, echipe de specialisti romani urmand sa fie pregatiti in acest sens in Japonia. Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Miron Mitrea, sustine ca, prin colaborarea cu Japonia, Romania incepe sa devina lider european in domeniu, la care deja au inceput sa apeleze si tarile din jur. In ceea ce priveste posibilitatea anuntarii din timp a unui cutremur major, Mitrea spune ca acest lucru este practic imposibil: "Nu este nevoie sa cream din nou panica pentru ca nu avem nici un motiv.

        Nu poate nimeni sa prevada un asemenea cutremur", a spus Miron Mitrea. In cadrul proiectului romano-japonez, locuitorii din cladirile "cu bulina rosie" vor avea posibilitatea sa discute cu specialistii japonezi care ii vor invata cum sa se comporte in cazul unui cutremur de proportii. In paralel cu acest proiect, MTCT deruleaza si un program national de consolidare a cladirilor de locuit multietajate cu grad ridicat de risc seismic.

        Anul acesta au fost consolidate patru astfel de cladiri, trei din Bucuresti si una din Targu Mures, alte 10 cladiri fiind in curs de finalizare. Pentru 2004, se estimeaza ca vor fi consolidate alte 36 de cladiri, bugetul alocat pentru aceasta fiind de 57 miliarde lei. "La nivelul intregii tari aproximativ 200 de constructii au un risc seismic ridicat", a precizat ministrul Transporturilor.

         Pentru viitor se intentioneaza realizarea unei harti a Bucurestiului in care sa fie identificate zonele cu cel mai mare pericol seismic in functie de care sa fie eliberate avizele de constructie. "Harta va fi importanta pentru constructori, nu pentru cei care locuiesc in acea zona. Ea va arata nivelul de pregatire seismica, de rezistenta seismica pe care trebuie sa il aiba fiecare cladire si sa arate unde pot fi construite blocuri cu 10 etaje, de exemplu, si unde nu", a mai spus Mitrea. Totodata, va fi pusa la punct o strategie de evaluare rapida a cladirilor din punct de vedere seismic.


Elena CRISTIAN
 

 

17 November 2003