Verificarea etanseitatii unei locuinte se poate face cu sistemul Blower Door si cu aparatul fototermic. 0-738-15.jpg

Sistemul Blower Door presupune crearea unei subpresiuni in incaperi, dupa care se face fotografierea termica cu un aparat special. „Aparatul Blower Door ajuta la crearea unei subpresiuni intr-o incapere, astfel incit se intareste efectul diferentei de temperatura vizibil cu aparatul fototermic“, ne-a spus Emilian Pavel, Assistent Manager al firmei Termocert. In functie de suprafata verificata, pretul testarii variaza intre 2 si 8 euro pentru metrul patrat util. „Cu cit suprafata este mai mare, cu atit pretul va fi mai mic“, a precizat Emilian Pavel.

Sistemul Blower Door este compus dintr-un ventilator, masca pentru usa/fereastra, un generator si un aparat ce evalueaza si urmareste evolutia „efortului“ depus de aparat pentru a mentine o subpresiune de 50 de bari in incapere. Pentru rezultate bune, toate iesirile/intrarile in casa vor trebui acoperite. „Cel mai bine este ca masca si ventilatorul sa se monteze la usa principala, de la intrare. Toate usile vor trebui deschise, geamurile se vor inchide. Trebuie astupate toate gurile pe unde poate intra aerul, inclusiv scurgerile de la chiuvete si cada“, a adaugat Emilian Pavel. Dupa ce subpresiunea scontata a fost obtinuta, aerul in plus fiind evacuat, se fac poze cu aparatul fototermic. „Aceste poze vor arata pe unde se pierde energie“, a subliniat Emilian Pavel, adaugind ca sistemul ofera varianta optima de izolare, ce duce la scaderea costurilor de intretinere pe timp de iarna. Izolarea termica va avea beneficii si vara. Masca si ventilatorul se pot monta si intr-un geam al locuintei. „Pe timp de vara, izolarea termica a unei cladiri ajuta la mentinerea unei temperaturi scazute in interiorul apartamentului sau al casei“, a spus reprezentantul Termocert. In urma acestor poze, arhitectii pot propune renovarea optima. „La cerere, si noi putem propune solutiile de renovare a cladirii“, a precizat Emilian Pavel.

Majoritatea clientilor care apeleaza la acest test de etanseitate sint dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale. „Persoanele fizice nu se inghesuie sa realizeze acest test, intrucit considera ca arunca banii pe fereastra, dar nu este deloc asa. Prin realizarea acestui test si izolarea termica a locuintei se economisesc bani multi la facturile la intretinere“, a amintit Emilian Pavel, adaugind ca sumele cheltuite, atit cele cu testul, cit si cele de renovare, sint amortizate in doi-trei ani. In majoritatea cazurilor, pierderile de energie sint depistate la geamuri, precum si la colturile cladirilor din prefabricate. „Toate blocurile vechi pierd caldura pe la imbinarile placilor. Cea mai indicata solutie este montarea de polistiren extrudat“, a spus Emilian Pavel. Ideal este ca polistirenul, cu grosimea indicata de masuratori, sa fie aplicat la exterior. „O locuinta poate fi izolata termic cu polistiren si la interior, dar lucrarea trebuie gindita de persoane calificate, care sa calculeze punctul de roua corect“, ne-a spus Lucian Bolcas, administratorul site-ului www.constructii.ro. Daca nu se calculeaza bine punctul de roua, peretii izolati la interior cu polistiren vor mucegai.

  • Polistirenul izoleaza si podeaua, si tavanul

Pierderile de energie se intilnesc si la trecerile dintre etaje. Este indicat ca podeaua etajului unu, respectiv tavanul parterului, sa fie izolata cu polistiren. „Atit pe tavane, cit si pe podele pot fi aplicate straturi de polistiren extrudat“, a precizat Lucian Bolcas.

Sursa

16 August 2007