Deşi este pe jumătate european, Istanbul nu pare să împărtăşească grijile economice ale Bătrânului Continent. Autorităţile turce au dezvăluit, la început de an, proiectul cu care intenţionează să schimbe faţa oraşului: un complex grandios, care va înghiţi peste 800 milioane dolari şi va conţine un zgârie-nori de aproape 300 metri înălţime.

23059-istanbul_1.jpgTurcia este printre puţinele state din lume care trece printr-o perioadă înfloritoare, la momentul acesta. Iar Istanbul, în topul celor mai mari aglomeraţii urbane din Europa, este de mare interes nu numai pentru localnici, dar şi pentru cetăţenii străini. Pentru a menţine viu interesul investitorilor, guvernul va investi o sumă colosală într-un proiect unic în Turcia, complexul „Metropol Istanbul”.

  • Metropol Istanbul se va desfăşura pe o suprafaţă totală de 500.000 metri pătraţi
  • Vor exista trei turnuri, dintre care unul va atinge aproape 300 metri înălţime
  • Va conţine un mall, cu o suprafaţă de 30.000 mp
  • Complexul include birouri, dar şi apartamente de lux

„Complexul va deveni un simbol, va schimba faţa Istanbulului. Până acum, nu s-a construit nimic asemănător în Turcia. De asemenea, nu putem vorbi despre un proiect de genul acesta nicăieri în Europa, datorită situaţiei financiare actuale. Această construcţie reflectă încrederea în economia robustă a Turciei”, a declarat pentru WSJ Chris Jones, director de gestionare în cadrul companiei de arhitectură RMJM, responsabilă de acest proiect.

Complexul va fi ridicat în partea asiatică a Istanbulului,  în semn de respect pentru zona ce susţine financiar noul guvern. Se vor investi peste 800 milioane dolari (circa 1,5 miliarde lire turceşti), iar turnul principal, odată finisat, va rivaliza cu cele mai înalte clădiri din lume. Cu toate acestea, nu va reuşi să depăşească cea mai înaltă clădire din Europa, care se află la Moscova.

Localnicii se opun construcţiei de zgârie-nori în oraşul minaretelor

În ciuda faptului că Istanbul a intrat, în ultimii ani, pe harta centrelor financiare internaţionale, oraşul nu deţine la fel de mulţi zgârie nori ca alte metropole de o importanţă similară. Cele mai înalte clădiri sunt în districtul Levent, din partea europeană a oraşului. Deşi autorităţile încearcă de ani buni să reglementeze această situaţie, s-au lovit de opoziţia populaţiei, dar şi de cea a experţilor locali.

Construcţiile moderne, de o înălţime ameţitoare, ridicate în partea europeană a Istanbulului, au schimbat deja priveliştea de ansamblu a oraşului, faimoasă în întreaga lume pentru minaretele şi spiralele din epoca otomană. Arhitecţii turci critică în mod constant autorităţile pentru frenezia cu care construiesc clădiri din ce în ce mai înalte. Mai mult de atât, localnicii şi-au exprimat în mai multe situaţii nemulţumirea faţă de acest subiect. Aceştia au obţinut recent un succes de proporţii, când, în urma protestelor, au fost oprite lucrările de construcţie a unui turn înalt, ce urma să blocheze panorama către Palatul Tokapi şi către Moscheea Albastră.

Clienţii înstăriţi nu par să se teamă că o clădire atât de înaltă nu va supravieţui unui cutremur

Oraşul se află constant sub ameninţarea cutremurelor, astfel că cetăţenii nu se simt în siguranţă printre zgârie-nori. La ultimul cutremurul din 1999, ce a avut o magnitudine de 7,4 pe scara Richter, au murit peste 17.000 de persoane, mai ales din cauza construcţiilor slabe din punct de vedere calitativ. Iar experţii avertizează că metropola poate fi oricând zguduită de un cutremur similar. Cu toate acestea,  arhitecţii care se ocupă de acest proiect spun că turnurile au fost concepute încât să reziste unui astfel de cutremur, mulţumită structurii aerodinamice.

Deşi nu s-a turnat nici măcar fundaţia, clienţii nu au întârziat să apară: 60% dintre apartamentele din turnul rezidenţial sunt deja rezervate, conform spuselor companiei de arhitectură. În mare parte, clienţii sunt turci înstăriţi, care doresc ori să investească în imobiliare, ori să se mute în partea asiatică a oraşului, zonă ce s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani.

 

CITEȘTE ȘI: Cum arată un apartament din cel mai luxos ansamblu rezidenţial din lume? Vezi fotografii din One Hyde Park

 

20 January 2012