Șoseaua Olteniţei este una dintre cele mai întinse artere rezidenţiale din Bucureşti. Porneşte din zona semi-centrală a oraşului, străbate Capitala şi două judeţe până la final. Oferta, pe parcursul acestui traseu, este atât de variată încât şansele să nu îţi găseşti locuinţa perfectă sunt aproape nule. Indiferent dacă este vorba despre apartamente sau vile, noi sau vechi, mici sau mari.

26782-tw_soseaua_oltenitei_calea_vacaresti_141.jpgȘoseaua Olteniţei porneşte de la Șura Mare, în apropierea City Mall, traversează Capitala până la Popeşti Leordeni, de unde continuă prin judeţul Ilfov până la intrarea în judeţul Călăraşi, unde începe DN4.

„Cea mai bună zonă este considerată cea cuprinsă între Șura Mare şi metrou Brâncoveanu. Pe partea stângă nu sunt construcţii, pentru că avem Parcul Tineretului, Cimitirul Belu şi Cimitirul Catolic, iar pe partea dreaptă avem o zonă relativ nou creată, după cutremur, cu apartamente mari şi spaţioase, care ţine până în şoseaua Giurgiului, unde întâlnim câteva străzi foarte căutate”, spune reprezentantul unei agentii imobiliare din sectorul 4.

Cartierele de vile din zonă îi atrag pe cei care caută o casă în oraş, la un preţ accesibil

Este vorba despre un perimetru modificat parţial de regimul comunist. Blocurile de la stradă au fost demolate atunci şi au lăsat la vedere zone cochete de vile, care s-au transformat permanent până în ziua de azi. Casele vechi au fost demolate, iar pe terenurile rămase libere s-au ridicat construcţii noi şi moderne.

„O altă zonă foarte căutată este cea de la Brâncoveanu. Metroul este un argument puternic pentru cumpărătorii din zonă, precum şi Parcul Tineretului. Acest segment al şoselei Olteniţa se întinde până la Piaţa Sudului. Acolo, pe o parte sunt blocuri vechi, construite înainte de cutremur, iar pe cealaltă, sunt blocuri noi”, continuă reprezentantul unei agentii imobiliare din sectorul 4.

De la piaţa Sudului se ajunge la intrarea în Popeşti Leordeni, unde sunt exclusiv blocuri noi, construite între anii 1980-1986. În acest punct se găsesc cele mai mici preţuri pentru apartamente.

„Sunt 5-7 km de drum, iar de la început până la sfârşitul acestui tronson, preţurile aproape că se înjumătăţesc. Respectiv, dacă un apartament cu trei camere dintr-un bloc nou, situat la Șura Mare, costă 90.000-95.000 euro, o ofertă similară poate ajunge la 55.000-60.000 euro în Apărătorii Patriei. Zona cuprinsă între Berceni şi Olteniţei a fost creată pentru muncitori, pentru angajaţii IMGB, Danubiana, pentru industria de acolo. Aşa s-au repartizat ele în vremea comunismului, deci construcţiile sunt un pic mai mici şi mai dense”, arată oficialul reprezentantul unei agentii imobiliare din sectorul 4.

Clienţii încearcă să negocieze şi cele mai mici preţuri, dar proprietarii nu cedează

Chiar dacă preţurile sunt mici, clienţii încearcă întotdeauna să obţină o ofertă şi mai bună decât cea de strigare. Dat fiind faptul că zona este una bine vândută, proprietarii nu negociază însă prea mult şi prefere să aştepte clienţii care le oferă cât vor ei.

„În general, bugetul cu care vin clienţii este cu 10-20% mai mic decât ce vor proprietarii. Trebuie să vii în întâmpinarea vânzătorului cu statistici, realizări ale agenţiilor, ca să se ajungă la o adevărată valoare de tranzacţie. Trebuie să fii foarte convingător, nu doar verbal, pentru că nu mai suntem pe piaţa din 2008”, arată Ștefan Băeşu, manager Băeşu Imobiliare.

Apartamentele cu patru camere apar în piaţă o dată la şase luni

Cei mai norocoşi proprietari sunt aceia care deţin apartamente cu patru camere. Oferta este foarte mică pe acest segment, iar listele de aşteptare cu clienţi dornici să le cumpere sunt lungi. Tocmai de aceea, în momentul în care un asemenea apartament apare pe piaţă, se vinde imediat, fără negocieri. Nimic nu aminteşte de zona rău-famată care era acolo în urmă cu 10-15 ani.

„Înainte, blocurile acestea foarte bune erau populate cu oameni de foarte proastă calitate, strămutaţi după demolările comuniste. Era o zonă rău famată, blocurile foarte neîngrijite. Proprietarii ţineau cai în sufragerie, coceni de porumb până în tavan... locatarul strânsese recolta de la ţară şi făcuse depozit din apartament. Erau cuţite înfipte în pereţi pe scara blocului, injurii scrijelite pe pereţi. Dar în timp, a devenit un cartier curat. Oamenii şi-au dat seama de spaţiile mari, au vrut blocuri noi, încet-încet au transformat totul în cartierul modern care este astăzi”, spune oficialul agentiei imobiliare.

Pentru cei care vor să construiască ceva nou în zonă, piaţa este închisă. Terenurile disponibile s-au consumat demult, iar acesta este şi motivul pentru care singurele dezvoltări imobiliare noi se găsesc la graniţa cu Popeşti-Leordeni.

CITEȘTE ȘI Cât costă un apartament cu vedere la Casa Poporului?

 

11 October 2012