Marii proprietari de case din Parlament consideră binevenită taxa suplimentară pe locuinţe. între timp. unii dintre ei au scăpat deja de multe dintre imobilele trecute în declaraţiile de avere de anul trecut.

Deputatul PSD, Robert Negoiţă, în declaraţia de avere depusă anul trecut, menţiona patru case, 1.474 de apartamente şi sute de locuri de parcare. Contactat de adevarul.ro, acesta a precizat că, la această dată, în proprietatea sa se mai află circa 400 de apartamente.

"Mai am în proprietate circa 400 de apartamente, dar o să le dau şi pe astea. Oricum sunt de acord cu taxa asta", a declarat pentru adevarul.ro Robert Negoiţă.

Depuatul PSD este, de departe, parlamentarul cu cele mai multe case. Topul este completat de liberalul Mircea Cazan cu 17 imobile şi fostul democrat-liberal Silviu Prigoană.

Prigoană: "Impozitele din România sunt o mare glumă"

Dacă pesedistul s-a grăbit să scape de circa o mie de locuinţe, fostul democrat-liberal Silviu Prigoană a precizat că nu se gândeşte să apeleze la vreo "fentă legală" pentru a evita plata impozitului. "Am 11 proprietăţi care sunt pe numele meu. Nu mi s-a părut corect să le trec pe numele altora (...). Sunt casele familiei: ale părinţilor, ale copiilor", a declarat pentru adevarul.ro, Silviu Prigoană.

Potrivit acestuia, cine şi-a permis să-şi cumpere mai multe locuinţe ar trebui să fie capabil să-şi achite şi impozitele. "Şi aşa impozitele şi taxele din România sunt o mare glumă, o glumă proastă. În orice ţară o proprietate se recumpără prin taxe şi impozite în 25 de ani. În România, acest lucru se întâmplă în 1500 de ani", a adăugat deputatul Silviu Prigoană.

Şova: "Impozitul se plăteşte nu se discută"

Senatorul PSD, Dan Şova a precizat pentru adevărul.ro că, a vândut unul dintre cele cinci imobile trecute în declaraţia de avere de anul trecut. Despre restul, senatorul social-democrat spune că nu va vinde şi nici nu va dona. "Impozitul se plăteşte nu se discută", a precizat acesta, adăugând că nu cunoaşte nvelul taxelor pe proprietate din alte state ale Uniunii Europene pentru a putea face o comparaţie cu cele existente la noi.

Guvernatorul BNR a scăpat

Înainte de apariţia ordonanţei de urgenţă privind impozitarea suplimentară a locuinţelor dar şi a celei care priveşte impozitarea bunurilor de lux, Guvernatorul Mugur Isărescu şi-a donat două case copiilor şi a vândut Land Rover-ul din 2002 cu doar 3.000 de euro.

Unul dintre apartamentele guvernatorului a ajuns la fiul acestuia, Costin Isărescu, iar celălalt la fiica sa, Ileana Lăcrimioara Isărescu. Isărescu a înstrăinat ambele imobile în aceeaşi zi, pe 1 martie. De maşina de lux a scăpat chiar mai devreme, în februarie 2010.

 
Sursa

15 July 2010