Jucătorii din domeniu spun că sectorul construcţiilor va creşte în 2012, comparativ cu anul acesta. Speranţele pentru anul viitor sunt alimentate în special de investiţiile programate pe sectorul de infrastructură. Erbaşu (PSC): În general, circa 75-80% din investiţiile de pe piaţa construcţiilor sunt în domeniul infrastructurii.

22191-145640maxim.jpgSectorul construcţiilor va creşte în 2012, comparativ cu anul acesta, speranţele pentru anul următor fiind alimentate în special de investiţiile programate pe sectorul de infrastructură, potrivit reprezentanţilor din domeniu.

"Sectorul construcţiilor va creşte anul viitor, faţă de anul acesta, la fel cum şi în 2011 a crescut puţin faţă de 2010. În comparaţie cu anul 2010, este un pic mai sus (piaţa construcţiilor - n.r.), însă, deşi creşterea este mică, important este trendul crescător. Prin prisma acestui trend, speranţele pentru anul viitor sunt semnificative, pentru că sunt programate proiecte de anvergură, mai ales de infrastructură", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii, Cristian Erbaşu.

Potrivit preşedintelui Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), mai bine de 75% din investiţiile de pe piaţa construcţiilor sunt în domeniul infrastructurii.

"În general, circa 75-80% din investiţiile de pe piaţa construcţiilor sunt în domeniul infrastructurii. Datorită acestor proiecte de anvergură programate în domeniul infrastructurii sunt speranţe destul de mari pentru 2012", a precizat Erbaşu, prezent ieri, în cadrul unei conferinţe organizate de PSC cu ocazia împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea patronatului.

Prea puţine investiţii private

În ceea ce priveşte domeniul privat, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii a subliniat că investiţiile sunt destul de puţine, cei mai mulţi bani provenind din banii publici.

"Din păcate, în zona privată se aude de foarte multe proiecte, însă nu sunt iniţiate, sunt doar discutate, analizate şi de cele mai multe ori rămân doar pe hârtie", a spus Erbaşu, referindu-se în special la proiecte din domeniul comercial, rezidenţial şi office.

În ceea ce priveşte varianta parteneriatului public-privat (PPP) Cristian Erbaşu a precizat că, deşi varianta în sine este bună, este greu de aplicat în condiţiile actuale de criză, pentru că partenerii privaţi preferă să nu îşi asume riscuri prea mari.

"Din păcate, varianta aceasta de lege pentru parteneriatul public-privat nu prea este aplicabilă în această perioadă de criză. Dacă ar fi fost alţi ani - sfârşitul anilor '90 sau începutul anilor 2000, ar fi fost tentantă această variantă, însă în condiţii de criză nu este. Această asumare de risc de 51% pentru partenerul privat, în condiţii de criză, reprezintă un disconfort extrem, însă, în condiţiile anilor '90 nu ar fi reprezentat acelaşi lucru", a completat Cristian Erbaşu.

Investiţiile în construcţii vor fi de 6,5% din PIB anul viitor

Statul va aloca, anul viitor, pentru investiţiile în construcţii, 37,8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 6,5% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat consiliera primului-ministru, Andreea Paul Vass, prezentă în cadrul evenimentului organizat de PSC.

"Schemele de ajutor de stat pentru firme rămân o prioritate, aşadar în 2012, suma alocată pentru aceste domenii va fi de un miliard de lei, iar garanţiile de stat vor fi de 10 miliarde de lei", a mai completat Andreea Paul Vass.

În cadrul aceleiaşi conferinţe consilierul primului-ministru a mai spus că se aşteaptă la o creştere economică de 1,8-2,3% în 2012, iar o parte din această creştere se bazează şi pe sectorul construcţiilor.

"Acest segment are potenţial în 2012 şi ne aşteptăm să fie realizate proiecte de la infrastructură până la construirea de locuinţe. Rămânem direct afectaţi de pieţele europene, iar aceste riscuri sunt unele pe care nu le putem neglija", a mai spus Andreea Vass.

La rândul său, Ştefan Varfalvi, prim-vicepreşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR), prezent la evenimentul organizat de Patronatul Societăţilor din Construcţii, a precizat că Uniunea pe care o reprezintă încearcă în permanenţă sprijinirea şi apărarea mediului de afaceri din România.


Sursa

24 November 2011