România se află pe locul 15 din 20 în topul celor mai căutate ţări pentru expansiunea retailerilor, potrivit unui raport realizat de CB Richard Ellis. Astfel, 17% din cei 220 de retaileri chestionaţi au declarat că doresc extinderea pe piaţa locală.

15170-mall_24324_55278800.jpgPiaţa românească este în atenţia a 36 de retaileri, atât comercianţi care vor continua politicile de expansiune, cât şi comercianţi noi care doresc intrarea pe piaţă.

„Interesul real pentru expansiune în 2011 se bazează pe aşteptarea că această economie, împreună cu celalalte din grupul tărilor emergente, îşi va reveni în perioada imediat următoare, iar comercianţii doresc să fie în prima linie, pentru a-şi asigura o cotă de piaţă puternică. De remarcat este şi prezenţa în spaţiul virtual, astfel că aproape jumătate dintre retailerii chestionaţi (49%) au planuri pentru extinderea platformelor de cumpărături on-line la nivel EMEA. Mediul on-line este văzut ca un serviciu complementar care ajută la creşterea vânzărilor totale pentru respectiva firmă şi nu ca o competiţie pentru magazinele „fizice", spune Laura Bencze, research manager CB Richard Ellis România.

Studiul mai arată că mai mult de 50% din retailerii chestionaţi intenţionează să deschidă peste zece magazine în zona EMEA până la finele lui 2011, o creştere consistentă faţă de situaţia de la sfârşitul anului 2009, când mai puţin de jumătate dintre retaileri îşi manifestaseră interesul de a deschide cinci magazine până la sfârşitul lui 2010.

În topul preferinţelor retailerilor se află Germania, urmată de Polonia, Franţa, Spania şi Marea Britanie.


Sursa

19 November 2010